Βάνα Παπαευαγγέλου: Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα υπό την σκιά της Όμικρον

Χριστούγεννα με κορωνοϊό θα κάνουμε για άλλη μια χρονιά φέτος, με την μετάλλαξη Όμικρον, η οποία είναι πολύ πιο μεταδοτική και αναμένεται σύντομα να επικρατήσει στη χώρα μας, να δυσκολεύει τις όποιες προσπάθειες περιορισμού της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Και μπορεί φέτος να μην έχουμε τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν πέρυσι, συνίσταται, όμως και πάλι οι συγκεντρώσεις σε σπίτια να γίνονται με σύνεση.

Χαρακτηριστική ήταν εξάλλου η φράση της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνας Παπαευαγγέλου η οποία κατά την ενημέρωση της για την εξέλιξη της πανδημίας, επεσήμανε πως θα κάνουμε γιορτές υπό την σκιά της Όμικρον.

«Η Όμικρον ήδη βρίσκεται παντού, και είναι σαφές ότι θα επικρατήσει τις επόμενες εβδομάδες», τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, υπογραμμίζοντας πως η μεταδοτικότητα του στελέχους αυτού είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος έχουμε αντιμετωπίσει στη διάρκεια της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται πως τα Χριστούγεννα πέρυσι γιορτάστηκαν με εκτεταμένους ελέγχους και περιορισμένο αριθμό ατόμων (δύο οικογένειες ή μέχρι 9 άτομα) στο γιορτινό τραπέζι. Οι ειδικοί έκαναν λόγο για διατήρηση της λεγόμενης «κοινωνικής φούσκας» στις γιορτές, τονίζοντας πως οι συναναστροφές μας θα έπρεπε να είναι οι ίδιες σε όλες τις περιστάσεις.

Μπορεί φέτος να μην χρειάζεται να στείλουμε sms για την μετάβαση στο γιορτινό τραπέζι και να μην ισχύει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, συνίσταται, ωστόσο η συστηματική χρήση του self test, ιδίως πριν τις επισκέψεις σε σπίτια όπου διαμένουν άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ηλικιωμένοι.