Βασίλης Κικίλιας: Κτηριακή, ψηφιακή και ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επισκέφθηκε την Καλαμάτα την Παρασκευή 21 Μαΐου, από όπου ανακοίνωσε την κτηριακή, ψηφιακή και ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων της χώρας, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος RRF.

Επισημαίνοντας ότι ήρθε η ώρα για «το Εθνικό Σύστημα Υγείας της νέας εποχής», ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Θέλω να δηλώσω την ικανοποίησή μου για την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και στο διασυνδεόμενο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας σε όλα τα επίπεδα. Για τους 22.500 εμβολιασμούς που έχουν ήδη γίνει εδώ και αυτό μας δίνει ελπίδα και θάρρος για το μέλλον. Για τους πάνω από 230 ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό που έχουμε προσλάβει στα δύο Νοσοκομεία. Για τις 6 καινούργιες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας και τον άρτιο τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν».

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «δια του επενδυτικού προγράμματος, του μεγαλύτερου που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα, του RRF, προχωράμε στην περαιτέρω αναβάθμιση όλων των Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων, κτηριακά, ενεργειακά, με ψηφιοποίηση και ομογενοποίηση – φυσικά και του Νοσοκομείου Καλαμάτας και του διασυνδεόμενου της Κυπαρισσίας. Μας περιμένει πολλή δουλειά, τεχνικά προγράμματα, οργάνωση και σωστός σχεδιασμός, με βάση έναν νέο Χάρτη Υγείας για τη χώρα». 

Ειδικά για το νομό Μεσσηνίας, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε Πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας με «προγεννητικό έλεγχο, προσυμπτωματικό έλεγχο, το λεγόμενο screening, για τις κρίσιμες νόσους, μαστογραφίες για τις γυναίκες, PSA για τους άνδρες, καρδιολογικές εξετάσεις επί υγιούς πληθυσμού. Από εδώ και πέρα θα φροντίσουμε να δώσουμε βάση στη Δημόσια Υγεία, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη ποιότητα υγείας ως Έλληνες και να καταλήγουμε λιγότεροι στα Νοσοκομεία της χώρας, σε καλύτερη κατάσταση και με καλύτερη δυνατότητα αντιμετώπισης των περιστατικών». 

Αναφερόμενος, τέλος, στο εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορωνοϊού, τόνισε ότι «προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς και, όπως γνωρίζετε, κάνουμε παραπάνω από 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα στη χώρα. Θέλω να επιστήσω την προσοχή σε όλους τους συμπολίτες μας και εδώ στην Καλαμάτα, γιατί η πανδημία και ο κορονοϊός δεν έχουν εξαλειφθεί, ακόμα κινδυνεύουμε από αυτή τη νόσο και από αυτό τον ιό. Προσοχή στις κοινωνικές μας συναναστροφές, στις επαγγελματικές μας συναναστροφές στον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος».