Βασιλακόπουλος στον Alpha 98,9: «Ο εμβολιασμένος έχει πολύ μικρή πιθανότητα να κολλήσει και να μεταδώσει τον ιό»

Ο καθηγητής δήλωσε ότι αν κολλήσει ο εμβολιασμένος, «θα το περάσει 2-3 μέρες σαν ένα συναχάκι, πολύ ήπιο κι έχει ακόμη πιο μικρή πιθανότητα να κολλήσει έναν συμπολίτη του».

Ο εμβολιασμένος θωρακίζεται απέναντι στον κορωνοϊό, ξεκαθαρίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή στο ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο.

«Ο εμβολιασμένος έχει πολύ μικρή πιθανότητα να κολλήσει και να εκδηλώσει κάποιο σύμπτωμα της νόσου, κι αν συμβεί αυτό, οι συγκεντρώσεις του ιού που έχει στο αναπνευστικό του είναι πολύ μικρές και διαρκούν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Άρα, η πιθανότητα να κολλήσει κάποιον άλλον συνάνθρωπό του είναι πραγματικά ελάχιστη. Αν, λοιπόν, όλοι είμαστε εμβολιασμένοι, η συνολική πιθανότητα μετάδοσης είναι πραγματικά μηδαμινή. Γι’ αυτό και το CDC έχει πει ότι οι εμβολιασμένοι μπορεί να είναι χωρίς μάσκες ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους. Και το είπε αυτό σε μία φάση που η πιθανότητα να βρεθεί ο ιός στην κοινότητα ήταν πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι είναι τώρα, που είναι σε μεγάλη ύφεση η επιδημία», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Επισήμανε ότι αν κολλήσει ο εμβολιασμένος, «θα το περάσει 2-3 μέρες σαν ένα συναχάκι, πολύ ήπιο κι έχει ακόμη πιο μικρή πιθανότητα να κολλήσει έναν συμπολίτη του».

Η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τη διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα»; «Δεν είμαστε έτοιμοι αλλά έχουμε τα όπλα για να γίνουμε. Ο πλήρως εμβολιασμένος είναι 92% και 96% για το εμβόλιο της AstraZeneca και της Pfizer αντίστοιχα προστατευμένος».

Τόνισε ότι μόλις το 35% είναι αυτή τη στιγμή πλήρως εμβολιασμένοι στην Ελλάδα και «το επόμενο δίμηνο που θα υπάρχει υπερεπάρκεια εμβολίων φοβάμαι ότι δεν θα υπάρχει αντίστοιχη προθυμία».

Όπως είπε, όταν εμβολιαστούν και όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση, το ποσοστό των εμβολιασμένων θα φθάσει το 47% και χρειαζόμαστε άλλο ένα 20% για το επιθυμητό τείχος ανοσίας.

«Η μόνη άμυνά μας απένταντι στις μεταλλάξεις είναι τα εμβόλια», πρόσθεσε.

Με αφορμή τα «προνόμια», που έχουν ως στόχο την ενθάρρυνση των εμβολιασμών, τίθεται ζήτημα διαχωρισμού των πολιτών; «Υπάρχει ένα εμπορικό παιχνίδι που έχει παίξει κυρίως η Γερμανία, όχι η Ελλάδα. Είναι ξεκάθαρο ότι έχει παίξει ένα πολιτικό παιχνίδι, το οποίο είναι οικονομικό πάνω απ’ όλα.Είχε απόλυτο συμφέρον να επικρατήσουν τα εμβόλια mRNA. Η Γερμανία έχει το εξής μεγάλο πρόβλημα, και σας δίνω και είδηση: Δυστυχώς, η δεύτερη μεγάλη αμιγώς δικιά της εταιρεία, η CURVAC, η οποία θα έβγαζε εμβόλιο mRNA, με δύο γερμανικές εταιρείες, τη Bayern και τη Merck, και ήταν τεράστιο το συμφέρον της Γερμανίας να επικρατήσουν μόνο τα εμβόλια mRNA, κυρίως λόγω της δεύτερης εταιρείας – γιατί με την πρώτη, τη BioNTech, μοριάζεται τα κέρδη με τη Pfizer – δυστυχώς το εμβόλιό της, επειδή είναι λίγο διαφορετικής τεχνολογίας, στα προκαταρκτικά αποτελέσματα είχε μόνο 47% αποτελεσματικότητα. Άρα, εκεί που πόνταρε τα λεφτά της η Γερμανία κι έπαιξε όλο αυτό το παιχνίδι, έχασε».

Αναφερόμενος στο κινεζικό εμβόλιο, τόνισε ότι ο λόγος που δεν έχει εγκριθεί από τον ΕΜΑ, είναι διότι δεν έχει κατατεθεί από την Κίνα ο φάκελος για να ζητήσει έγκριση, «ούτε έχουν δημοσιεύσει σε κάποια μελέτη τα αποτελέσματά τους, να τα δούμε κι εμείς».

Πόσο διαρκεί η ανοσία; «Η ανοσία στους έξι μήνες είναι σχεδόν όσο είναι και τον πρώτο μήνα. Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι στο εννιάμηνο είμαστε καλυμμένοι, λογικά είμαστε και στο έτος, αυτά λένε τα αρχικά προκαταρκτικά αποτελέσματα. Προς το φθινόπωρο θα ξέρουμε αν στον χρόνο χρειαστεί να επαναλάβουμε τη δόση, ή αργότερα».