«Και διεθνώς και στην Ελλάδα έχει επιλεγεί μία πολιτική “πίεσης” των ανθρώπων αυτών, για να εμβολιαστούν», τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.
Ναι μεν να προσπαθήσουμε να πείσουμε και να πιέσουμε τους ανεμβολίαστους αλλά όχι να τους φέρνουμε απέναντι, δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή.
«Είναι τεράστιος ο κίνδυνος να έχουμε μαζική αντίδραση, ένα μπετονάρισμα αυτών των ανθρώπων, απλώς είναι κάτι που πρέπει να γίνει, για να πειστούν, γιατί ο εμβολιασμός είναι και θέμα δημόσιας υγείας. Καλώς ή κακώς, ο ανεμβολίαστος είναι πιο επικίνδυνος από τον εμβολιασμένο. Απλώς, όλα αυτά θα πρέπει να επικοινωνηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργηθεί κίνδυνος», σχολίασε αναφορικά με τους περιορισμούς των ανεμβολίαστων.
«Και διεθνώς και στην Ελλάδα έχει επιλεγεί μία πολιτική “πίεσης” των ανθρώπων αυτών, για να εμβολιαστούν. Από ένα σημείο και μετά, ό,τι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε. Από κει και πέρα , έχουν γίνει 2-3 δισ. εμβολιασμοί παγκοσμίως, συνεπώς δεν μπορεί να πει κανείς ότι το εμβόλιο δεν είναι δοκιμασμένο. Οι παρενέργειες είναι γνωστές. Είναι η θρόμβωση από το AstraZeneca, τα αλλεργικά επεισόδια και οι σπάνιες περιπτώσεις καλοήθους ελαφράς μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά από τα mRNA εμβόλια», υπογράμμισε.
Ποια είναι η σημερινή επιδημιολογική εικόνα στη χώρα; «Καταρχήν έχει αλλάξει η στρατηγική. Πλέον, από τα κλεισίματα και τα lockdown και τους περιορισμούς – επειδή αυτά έχουν κάνει τον κύκλο τους – τρέχουμε έναν μαραθώνιο πλέον. Η πανδημία θα είναι κοντά μας για αρκετό καιρό. Έχει επιλεγεί και παγκοσμίως και στην Ελλάδα η στρατηγική του εμβολιασμού, των μέτρων ατομικής προστασίας και των συχνών τεστ για να ανιχνεύονται και να απομονώνονται τα κρούσματα. Αυτό για να πετύχει, θα πρέπει και ο κόσμος να προσαρμοστεί ανάλογα, δηλαδή με εμβολιασμό, συχνά τεστ, χρήση της μάσκας και η προσπάθεια αποφυγής του συνωστισμού». Τα κακά νέα, όπως είπε, είναι οι μεταλλάξεις.
Τι προτείνει ο ίδιος στην πολιτεία; «Επιτέλους, να βγάζει κι έναν επίσημο κατάλογο με τις καταγεγραμμένες παρενέργειες στην Ελλάδα. Κυκλοφορούν στο διαδίκτυο κατάλογοι με νεκρούς που δεν ισχύουν και πρέπει να απαγορεύονται, να απαντώνται».
Επισήμανε ότι το 90% αυτών που νοσηλεύονται βαριά είναι ανεμβολίαστοι.
Σχολιάζοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις κάποιων ειδικών το καλοκαίρι που έκαναν λόγο για 10.000 κρούσματα ημερησίως τον Σεπτέμβριο, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε, είπε: «Αυτά ήταν αποτελέσματα προβολών μαθηματικών μοντέλων, τα οποία δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε όπως τα μετεωρολογικά μοντέλα, τα οποία προβλέπουν τον καιρό και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Αυτά τα μοντέλα κάνουν μία πρόβλεψη με βάση κάποιες παραδοχές. Όταν μεταβάλλονται αυτές, αλλάζει και η πρόβλεψη. Είναι εργαλεία για τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, να δουν τι πρέπει να κάνουν για να μην γίνει αυτό που λέει το μοντέλο».
Ωστόσο, όταν αυτές οι προβλέψεις δημοσιοποιούνται, προκαλούν ένα κλίμα τρομοκρατίας στον κόσμο: «Ναι, αυτό είναι σωστό. Θα πρέπει οι επιστήμονες που μιλάμε να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί και κυρίως να μην γίνεται επιστημονικό debate μπροστά στον κόσμο, γιατί έτσι, πολλές φορές δεν γίνεται και κατανοητό. Εγώ δεν καταλαβαίνω τίποτα όταν τσακώνονται δύο οικονομολόγοι, με όρους της επιστήμης τους. Τα ήταν σκόπιμο κι εμείς όταν βγαίνουμε να υπάρχει μία αυτοσυγκράτηση και να λέμε πράγματα ώριμα, τα οποία μπορεί να καταλάβει ο κόσμος και να μην δημιουργείται αυτή η κατάσταση».