Βεβαίωση μετακίνησης: Ποιοι πρέπει να εφοδιαστούν με καινούργια

Νέα βεβαίωση μετακίνησης θα πρέπει να παραλάβουν μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα των οποίων η προηγούμενη βεβαίωση είχε εκδοθεί μέχρι τις 4 το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας 8 Μαρτίου.

Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση, οι βεβαιώσεις ίσχυαν μέχρι χθες, Δευτέρα 15/03, και έτσι σήμερα θα πρέπει να εφοδιαστούν οι εργαζόμενοι με καινούργιες.

Αντίθετα όσοι εργαζόμενοι έλαβαν βεβαιώσεις μετακίνησης που είχαν εκδοθεί μετά τις 4 το απόγευμα της 8ης Μαρτίου δεν θα πρέπει να ανησυχούν καθώς αυτές έχουν ισχύ διάρκειας 14 ημερών, μέχρι, δηλαδή, την ερχόμενη Κυριακή 21 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:

α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,

β) τηλεργασία και

γ) νόμιμη άδεια, και οι οποίοι μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Η βεβαίωση μετακίνησης χορηγείται αφενός ηλεκτρονικά από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση-εργοδότη.