Βιετνάμ: Εντοπισμός υβριδίου της βρετανικής και της ινδικής παραλλαγής του κορωνοϊού

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Υγείας του Βιετνάμ, Νγκουέν Ταν Λονγκ, ταυτοποιήθηκε νέο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού, συνδυασμό της ινδικής και της βρετανικής παραλλαγής του, που εξαπλώνεται γρήγορα μέσω του αέρα, όπως ανέφερε δημοσίευμα της διαδικτυακής εφημερίδας VnExpress.

Σημειώνεται ότι το Βιετνάμ τον περασμένο καιρό είχε καταφέρει να περιορίσει τον κορωνοϊό, ωστόσο τώρα βρίσκεται αντιμέτωπο με έξαρση της επιδημίας που εξαπλώνεται με ταχύτερους ρυθμούς.

Σχεδόν 3.600 άνθρωποι έχουν μολυνθεί σε 31 από τις 63 πόλεις και επαρχίες από τα τέλη Απριλίου, αντιστοιχώντας σε πάνω από το ήμισυ του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα.

«Βάσει της γενετικής αλληλουχίας σε προσφάτως διαγνωσμένους ασθενείς, ταυτοποιήσαμε νέο παραλλαγμένο στέλεχος, που είναι συνδυασμός του ινδικού και του βρετανικού», δήλωσε ο υπουργός.

«Πιο συγκεκριμένα, είναι ένα ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος με μεταλλάξεις που αρχικά ανήκουν στη βρετανική παραλλαγή», δήλωσε. Σύμφωνα με την VnExpress, ο Λονγκ είπε ότι το Βιετνάμ σύντομα θα κάνει επίσημες ανακοινώσεις για το παραλλαγμένο στέλεχος που ταυτοποιήθηκε.

Το Βιετνάμ έχει έως τώρα καταγράψει επτά παραλλαγμένα στελέχη του ιού: B.1.222, B.1.619, D614G, B.1.1.7 (το βρετανικό), B.1.351, A.23.1 και B.1.617.2 (το ινδικό).

Η καλλιέργεια στο εργαστήριο του νέου παραλλαγμένου στελέχους, που είναι πολύ περισσότερο μεταδοτικό σε σχέση με τα μέχρι τώρα γνωστά, αποκάλυψε ότι ο ιός αναπαράγεται πολύ γρήγορα, γεγονός που εξηγεί γιατί εμφανίζονται τόσα πολλά νέα κρούσματα σε διαφορετικές τοποθεσίες σε σύντομο χρονικό διάστημα, σημείωσε ο υπουργός, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας έχει καταγράψει έως σήμερα 6.396 κρούσματα κορονοϊού και 47 θανάτους.

Στο μεταξύ, η Ινδία ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 173.790 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού, η χαμηλότερη ημερήσια αύξηση σε 45 ημέρες, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 3.617.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των μολύνσεων στη χώρα φθάνει πλέον τις 27,7 εκατ., ενώ οι θάνατοι τους 322.512.

Τα ενεργά κρούσματα είναι 2.228.724, μειώθηκαν κατά 114.428 τις τελευταίες 24 ώρες.

Συνολικά έως τώρα σε όλη τη χώρα, 25.178.011 άνθρωποι έχουν αναρρώσει και έχουν βγει από τα νοσοκομεία, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας.

Η εμβολιαστική εκστρατεία της Ινδίας ξεκίνησε στις 16 Ιανουαρίου και σε όλη τη χώρα έχουν χορηγηθεί πάνω από 208 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Χθες Παρασκευή χορηγήθηκαν 3.062.747 δόσεις.

Η τρίτη φάση του εμβολιασμού κατά της COVID-19 σκοπό έχει να καλύψει όλους τους πολίτες ηλικίας 18 ετών και άνω, όμως σε όλη την Ινδία γίνεται αισθητή οξεία έλλειψη δόσεων.