Βιταμίνες ή κακάο: Ποια διατηρούν τη γνωστική ικανότητα;

Απροσδόκητα είναι τα αποτελέσματα μιας έρευνας για την επίδραση των πολυβιταμινών και του κακάου στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας.

Όπως παρουσιάστηκε στο συνέδριο 14th Clinical Trials on Alzheimer’s Disease (CTAD) και αναφέρθηκε από το Medscape Medical News που προέκυψε για την πρώτη μεγάλη κλίμακα, μακροπρόθεσμη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που εξετάζει τις επιδράσεις του εκχυλίσματος κακά και των πολυβιταμινών στην παγκόσμια γνωστική.

Η δοκιμή εστιάζει στο εκχύλισμα κακάο, το οποίο σε προηγούμενες μελέτες προτείνουν ότι μπορεί να διατηρήσει τη γνωστική λειτουργία των ανθρώπων σε σχέση με τις πολυβιταμίνες.

Το αποτέλεσμα ομολογουμένως είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που περίμεναν οι ερευνητές.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα νέα κατεύθυνση για μελλοντική μελέτη, είπε η επικεφαλής ερευνήτρια Laura D. Baker, PhD, καθηγήτρια γεροντολογίας και γηριατρικής ιατρικής στο Wake Forest School of Medicine, Winston-Salem, Βόρεια Καρολίνα, στο Medscape Medical News .

«Αυτή η μελέτη μας έκανε να προσέξουμε ένα μονοπάτι για πιθανή γνωστική προστασία», είπε ο Baker. «Χωρίς αυτή τη μελέτη, δεν είχαμε ποτέ κοιτάξει κάτω από αυτόν τον δρόμο».

Τα πλήρη αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο σήμερα στο Alzheimer and Dementia.

Η μελέτη COSMOS-Mind είναι μια υπο-μελέτη σε μια μεγαλύτερη γονική δοκιμή που ονομάζεται COSMOS. Διερεύνησε τις επιδράσεις του εκχυλίσματος κακάο και ενός τυπικού πολυβιταμινούχου ορυκτού (MVM) στα καρδιαγγειακά και καρκινικά αποτελέσματα σε περισσότερους από 21.000 ηλικιωμένους συμμετέχοντες.

Στο COSMOS-Mind, οι ερευνητές εξέτασαν εάν η ημερήσια πρόσληψη εκχυλίσματος κακάο έναντι εικονικού φαρμάκου και ενός πολυβιταμινούχου μετάλλου έναντι εικονικού φαρμάκου βελτίωσε τη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.