Βλέπουν όνειρα τα μωρά στην κοιλιά;

Οι επιστήμονες έχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα βρέφη θα μπορούσαν να βλέπουν όνειρα, ήδη από την κοιλιά της μητέρας τους.

Η μνήμη ενός νεογέννητου βρέφους κυριαρχείται από την εμβρυϊκή του εμπειρία και το βρέφος είναι πιθανό να ονειρεύεται τη ζωή του στη μήτρα.

Με βάση τα υπερηχογραφήματα εμβρύου σε πραγματικό χρόνο, έχει φανεί ότι τα μωρά στη μήτρα βιώνουν τυπικούς κύκλους ύπνου που περιλαμβάνουν τόσο περιόδους ύπνου REM όσο και περιόδους ύπνου μη REM. Μάλιστα, μία από τις πρώτες μελέτες για την παρατήρηση του εμβρυϊκού REM δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Early Human Development το 1992 από Ιάπωνες ερευνητές.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η γρήγορη κίνηση των ματιών ήταν ανιχνεύσιμη μεταξύ των 28 και των 30 εβδομάδων κύησης και ότι οι περίοδοι ύπνου REM αυξάνονταν καθώς προχωρούσε η εγκυμοσύνη.

Πόσο διαρκεί το όνειρο ενός μωρού

Η μήτρα είναι ένα ζωντανό μέρος και ότι οι αισθητηριακές ικανότητες του εμβρύου όπως η όραση, η όσφρηση, η γεύση και η αφή έχουν αναπτυχθεί αρκετά καλά κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Επομένως, είναι πιθανό θεωρητικά, ένα έμβρυο να μπορεί να ονειρεύεται κατά τη διάρκεια του ύπνου REM και τα όνειρα αυτά να ενσωματώνουν εμπειρίες της μήτρας, όπως φωνές γονέων και απτικές αισθήσεις. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην κωδικοποίησή τους στον εγκέφαλο και να δώσει στα νεογέννητα ένα γνωστικό ξεκίνημα.

Οι κύκλοι ύπνου των νεογνών μπορεί να διαρκούν μόλις 45 λεπτά, με περιόδους εγρήγορσης ενδιάμεσα. Παρόλο που οι κύκλοι είναι σύντομοι, εξακολουθούν να περιέχουν περιόδους ύπνου REM και βαθύτερου ύπνου (μη REM). Καθώς τα μωρά μεγαλώνουν, οι κύκλοι ύπνου αυξάνονται σταδιακά μέχρι να φτάσουν τους τυπικούς κύκλους 90 λεπτών ενός ενήλικα, με περιόδους εγρήγορσης ενδιάμεσα. Οι κύκλοι ύπνου REM στα μωρά είναι σημαντικοί για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, όπως και στη μήτρα.

Μπορούν τα όνειρα να προκαλέσουν αιφνίδιο βρεφικό θάνατο; 

Έρευνα με διαυγή (ή συνειδητά) όνειρα έχει δείξει ότι οι ονειρεμένες εικόνες υποστηρίζονται από τις αντίστοιχες ενέργειες του σώματος, χρησιμοποιώντας εκείνους τους μύες που παραμένουν ενεργοί κατά τη διάρκεια του ύπνου με γρήγορη κίνηση των ματιών.

Ερευνητές προτείνουν ότι το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου ή ο θάνατος σε βρεφική κούνια μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός βρέφους που ονειρεύεται τη ζωή (ή τη μνήμη του) ως έμβρυο. Κατά τη διάρκεια αυτού του ονείρου, αφού ένα έμβρυο δεν αναπνέει (με τη συνήθη έννοια), το βρέφος μπορεί να σταματήσει να αναπνέει και να πεθάνει.

Σύμφωνα με μελέτη, αυτή η απλή υπόθεση συνάδει με όλα τα γνωστά γεγονότα για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (παθολογικό και επιδημιολογικό), όπως η καμπύλη ηλικίας θανάτου (η παρατηρούμενη εκθετική αποσύνθεση και πιθανώς η κορύφωση στους 2-3 μήνες), 

Η υπόθεσή μας υποστηρίζεται επίσης από πρόσφατα ευρήματα ότι, ως ομάδα, τα βρέφη με σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου έχουν υψηλότερο ποσοστό ύπνου με γρήγορη κίνηση των ματιών και επίσης ότι έχουν κατά μέσο όρο υψηλότερο καρδιακό ρυθμό (που αντιστοιχεί σε πιθανά εμβρυϊκά όνειρα) αλλά μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου με γρήγορη κίνηση των ματιών.

baby.jpg

Image Credits: themamagers.gr

Υψηλότερος είναι ο κίνδυνος σε πρηνή θέση ύπνου (αλλά χωρίς να αποκλείεται η ύπτια θέση) και η παρατηρούμενη κλιματική διακύμανση (εποχική και περιφερειακή) στη συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Πολλά από αυτά τα καθιερωμένα γεγονότα δεν έχουν άλλη γνωστή εξήγηση και άλλες θεωρίες μπορούν γενικά να εξηγήσουν μόνο μερικά από τα γνωστά γεγονότα σχετικά με το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Από το 1992 υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι τα μωρά πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα. Από το 1994, ιδιαίτερα στην Αμερική, έχει γίνει προσπάθεια να ενημερωθεί ο κόσμος ότι το μωρό είναι καλύτερα να κοιμάται ανάσκελα και όχι μπρούμυτα. Δυστυχώς, αυτό ακόμα δεν έχει γίνει βίωμα σε όλους τους γιατρούς και πολύ περισσότερο στις μαμάδες, που επηρεάζονται πάρα πολύ από τη γιαγιά και την προ-γιαγιά.

Αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι είναι ότι αν το παιδί κάνει εμετό, τότε είναι πιο εύκολο να «πνιγεί», εάν κοιμάται ανάσκελα. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι δεν ισχύει. Εάν βέβαια το παιδί σας πάσχει από σοβαρή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή κάποια άλλη πάθηση, για την οποία ο γιατρός συμβουλεύει να κοιμάται το μωρό μπρούμυτα, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας. Αν δεν μπορείτε να βάζετε το μωρό σας να κοιμάται ανάσκελα, τότε η επόμενη αποδεκτή θέση είναι στα πλάγια.

Τι προκαλεί τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο;

Δυστυχώς δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά τα ακριβή αίτια, ωστόσο υπάρχουν μερικές ενδείξεις για το ποιες καταστάσεις αυξάνουν τη πιθανότητα του βρέφους να πεθάνει από αιφνίδιο βρεφικό θάνατο.

  • Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών ουσιών από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Πρωορότητα
  • Χαμηλό βάρος γέννησης
  • Μητέρα μικρότερη των 20 χρόνων
  • Έκθεση του μωρού στον καπνό
  • «Ξένο» γάλα και όχι θηλασμός
  • Τα αγόρια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο.
  • Να κοιμάται το παιδί μπρούμυτα.