Κανονικά θα διεξαχθεί τόσο η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου όσο και οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου, με τη συμμετοχή όλων των πολιτών, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών.
Τη διεξαγωγή κανονικά τόσο της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου όσο και των εορτασμών του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή όλων των πολιτών είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ρωτήθηκε αναφορικά με τις παρελάσεις απαντώντας πως θα γίνουν «με τήρηση των υγειονομικών μέτρων και ισχυρή παρότρυνση για χρήση της μάσκας».
Πρόσθεσε ακόμα πως «έχουμε άνοιγμα των περισσότερων δραστηριοτήτων. Προφανώς αυτό γίνεται με κάποιους περιορισμούς. Δεν είναι δυνατόν να πούμε πως μόνο την παρέλαση δεν θα κάνουμε».
Ο ίδιος ήταν ξεκάθαρος πως δεν υπάρχουν σκέψεις ώστε να γίνουν οι παρελάσεις μόνο με εμβολιασμένους, ενώ δεν θα υπάρχουν και προσκλήσεις όπως είχε συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν.
Αξίζει να σημειωθεί πως με αυτές τις δηλώσεις, ο υπουργός Εσωτερικών δίνει τέλος στα σενάρια για τη μορφή με την οποία θα μπορούσε να γίνει φέτος η παρέλαση, αλλά και σε ποιες πόλεις, καθώς είχε αναφερθεί ως σκέψη να υπάρξουν άλλα δεδομένα στις «κόκκινες» περιοχές όπως είναι η Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα στις προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι ήταν να μην γίνουν οι μαθητικές παρελάσεις, παρά μόνο οι στρατιωτικές και αυτές όχι με την ελεύθερη προσέλευση του κόσμου. Τελικά, όπως όλα δείχνουν οι εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου θα είναι ανοικτές προς το κοινό και στην παρέλαση θα συμμετάσχουν όλες οι ομάδες.
Επίσης, αναφερόμενος στη γενική πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, ο υπουργός Εσωτερικών είπε: «Αν και δεν χειρίζομαι το θέμα κοιτώ την πίεση στο σύστημα υγείας. Εκεί είναι ισορροπημένα τα πράγματα, υπάρχει μια πίεση στη βόρεια Ελλάδα. Στο ΕΣΥ υπάρχουν αντοχές κυρίως ως προς το θέμα των ΜΕΘ. Η γενική εικόνα είναι μια εικόνα ισορροπίας».
Επιφυλακτικοί οι ειδικοί
Από τη δική τους πλευρά οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τη διεξαγωγή παρελάσεων και εορταστικών εκδηλώσεων λόγω της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ σχετικά με τις παρελάσεις, ξεκαθάρισε ότι στις πόλεις που έχουν υψηλό ιικό φορτίο και κρούσματα, δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν οι μαθητικές παρελάσεις, γιατί θα δημιουργηθεί συνωστισμός. «Στη Θεσσαλονίκη να κάνει παρέλαση μόνο ο στρατός. Στην Αθήνα θα μπορούσαν να κάνουν και μαθητικές, αλλά όχι με πολλούς θεατές και με τήρηση των αποστάσεων», ανέφερε.
«Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να δημιουργηθούν δύο -τρία μέτρα ακόμη που θα έχουν ανασχετικό ρόλο στη συνάθροιση όπως οι παρελάσεις», δήλωσε προ ημερών ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό, Αχιλλέας Γκίκας. «Είμαστε μπροστά σε περίοδο με παρελάσεις. Απέχουμε 3,5 εβδομάδες από τις παρελάσεις, ξέρετε ότι το επιδημιολογικό πεδίο αυξάνει ραγδαία. Είναι όμως ένας χώρος συγκέντρωσης ανθρώπων» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης τόνισε πως δεν πρέπει να τίθεται θέμα διεξαγωγής παρελάσεων ή εορταστικών εκδηλώσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτό που προέχει είναι να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.
Εντελώς διαφορετική ωστόσο είναι η προσέγγιση που προτείνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού. «Η παρέλαση νομίζω ότι πρέπει να γίνει με λίγα παιδιά, με μάσκα και αποστάσεις. Και το να μην γίνει είναι πιθανή λύση» ανέφερε χαρακτηριστικά.