Βουλή: Σήμερα η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών για την πανδημία

Τι θα συζητήσει ο Πρωθυπουργός με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Στις 10:30 είναι προγραμματισμένο να αρχίσει η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, με κύριο θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, που πραγματοποείται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους με την αντιπολίτευση να ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, εστιάζοντας στα λάθη που οδήγησαν στο δεύτερο κύμα, στα περιοριστικά μέτρα, τη στρατηγική εμβολιασμού, τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Μάλιστα 67 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν την Πέμπτη επίκαιρη ερώτηση για την υγειονομική κρίση στη Θεσσαλονίκη, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για «παντελή έλλειψη ενός ορθολογικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει οδηγηθεί εκτός ελέγχου υγειονομικά και οικονομικά».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τοποθετηθεί όχι μόνο για τα ζητήματα της πανδημίας αλλά και για τα κρίσιμα θέματα της επικαιρότητας.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις ενέργειες της κυβέρνησης για την εξασφάλιση εμβολίων, τις προοπτικές του εμβολιαστικού πιστοποιητικού και τα σχέδια για την σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς. Επιπροσθέτως, αναμένεται να αναφερθεί και στις εξελίξεις των ελληνοτουρκικών σχέσεων με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών αν και πιθανότατα θα διεξαχθεί ειδική αναλυτική συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη στην Ολομέλεια κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει τις καταγγελίες περι εγκληματικών πράξεων και παραλήψεων της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας.

Σε αυτό το πλαίσιο και παρά τις απαντήσεις που έχουν δοθεί, θα επιμείνει στις καταγγελίες που εξαπολύει το τελευταίο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τις δηλώσεις Κοντοζαμάνη περι συνειδητής απόπειρας της κυβέρνησης να χρεώσει τους θανάτους από κορωνοϊό στο ιατρικό προσωπικό. Πέραν αυτών, ο κ. Τσίπρας θα επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί δύναμη πατριωτικής ευθύνης και το αποδεικνύει υπερψηφίζοντας τα νομοσχέδια που αφορούν την επέκταση των χωρικών υδάτων και την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών και θα καλέσει την κυβέρνηση να με παραβιάσει την εθνική στρατηγική κατά την επανέναρξη των επαφών με την Τουρκία.