Βρέθηκε νέο γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ στις γυναίκες

Ένα νέο γονίδιο που ανακαλύφθηκε από επιστήμονες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ σε γυναίκες.

Μέχρι σήμερα, η πιο γνωστή παραλλαγή γονιδίου, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ σε άτομα άνω των 65 είναι η APOE ε4 allele. Σχεδόν το 60% των ατόμων με ευρωπαϊκή καταγωγή κουβαλούν το συγκεκριμένο γονίδιο. Ωστόσο, μόλις 1/4 άτομα στο γενικό πληθυσμό κουβαλούν το APOE ε4 allele.

Αυτό το κενό σημαίνει ότι υπάρχουν άλλες παραλλαγές γονιδίων που προκαλούν την ασθένεια, και πρέπει να βρεθούν. Σε μία νέα μελέτη, μία ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο και του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Βοστώνης, διαπίστωσε ότι το γονίδιο MGMT μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας σε μεγάλη ηλικία.

Σε δύο διαφορετικά δείγματα πληθυσμού, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το MGMT είχε μια ισχυρή σύνδεση με την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ . Η πρώτη γενετική ομάδα περιλάμβανε μια μεγάλη εκτεταμένη οικογένεια Χουτεριτών, μια ιδρυτική ομάδα με καταγωγή από την Κεντρική Ευρώπη που εγκαταστάθηκε στην αμερικανική μεσοδυτική περιοχή. Όπως και οι Άμις, αυτά τα άτομα μπορούν να εντοπίσουν τις ρίζες τους στις αρχές του 16ου αιώνα και έχουν μια σχετικά μικρή γονιδιακή δεξαμενή.

Το 2ο γκρουπ συμπεριλάμβανε 10.340 γυναίκες που τους έλειπε το γονίδιο APOE ε4. Οι επιστήμονες μελετούσαν αυτό το γκρουπ για να εξετάσουν αν υπήρχε κάποιος σύνδεσμός μεταξύ της άνοιας και τιυ καρκίνου του μαστού.

«Αυτή είναι μια από τις λίγες και ίσως οι ισχυρότερες συσχετίσεις ενός γενετικού παράγοντα κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ που είναι ειδικός για τις γυναίκες», αναφέρει η ανώτερη συγγραφέας Lindsay Farrer, PhD, επικεφαλής βιοϊατρικής γενετικής στο BUSM, σε μια ανακοίνωση μέσων ενημέρωσης. «Αυτό το εύρημα είναι ιδιαίτερα ισχυρό γιατί ανακαλύφθηκε ανεξάρτητα σε δύο διαφορετικούς πληθυσμούς χρησιμοποιώντας διαφορετικές προσεγγίσεις. Ενώ το εύρημα στο μεγάλο σύνολο δεδομένων ήταν πιο έντονο σε γυναίκες που δεν έχουν APOE ε4, το δείγμα Hutterite ήταν πολύ μικρό για να αξιολογήσει αυτό το μοτίβο με βεβαιότητα».

Τι προκαλεί το MGMT στο μυαλό

Αφού εντόπισε αυτή τη σύνδεση, η ομάδα εξέτασε το MGMT χρησιμοποιώντας διάφορους τύπους μοριακών δεδομένων και άλλα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ που συγκεντρώθηκαν από ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το MGMT παίζει ρόλο στην αποκατάσταση της βλάβης του DNA. Ωστόσο, εμφανίζει επίσης μια ισχυρή σύνδεση με την ανάπτυξη των πρωτεϊνών αμυλοειδούς-β και ταυ στις γυναίκες.

Αυτές είναι δύο από τις ενδεικτικές ουσίες που εμφανίζονται στον εγκέφαλο ασθενών με Αλτσχάιμερ. Αυτές οι πρωτεΐνες μπορούν να συσσωρευτούν, δημιουργώντας επιβλαβείς πλάκες που μπλοκάρουν και διαταράσσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα – οδηγώντας σε γνωστική έκπτωση.