Βραχιολάκι στους ασθενείς στις εφημερίες από τον Δεκέμβριο- Από 28 Νοεμβρίου δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία θα ξεκινήσουν από την μεγαλύτερη αναμονή προς την μικρότερη. Αφορούν περίπου 34.000 ασθενείς.

Στις παρεμβάσεις που γίνονται στο ΕΣΥ τόσο για την μείωση του χρόνου αναμονής στις λίστες χειρουργείων όσο και στις πολύωρες αναμονές στις εφημερίες των νοσοκομείων αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη, στον Real FM 97,8. Και τα δύο θέματα που ταλανίζουν χρόνια το ΕΣΥ αποτελούν προσωπικά στοιχήματα του υπουργού Υγείας με τον ίδιο να δηλώνει: «Επειδή μου αρέσει να είμαι πρακτικός στην πολιτική και όχι θεωρητικός, λέω στον κόσμο από το Πάσχα και μετά θα μπορείτε να κρίνετε τον Άδωνι Γεωργιάδη».

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Στις 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία που αφορούν περίπου 34.000 ασθενείς και βρίσκονται σε αναμονή πάνω από 1 έτος.
Τα νοσοκομεία ήδη έχουν ξεκινήσει τα τηλεφωνήματα στους ασθενείς. «Από σήμερα τα νοσοκομεία θα ξεκινήσουν, ορισμένα έχουν ξεκινήσει από χθες, να παίρνουν τηλέφωνα σε ασθενείς που παραμένουν πάρα πολύ καιρό χωρίς να έχουν περάσει από το χειρουργείο. Απελευθερώνουμε από πίσω προς τα εμπρός, δηλαδή από τη μεγαλύτερη αναμονή προς τη μικρότερη, ανά 20άδα ασθενείς που αναμένουν ανά κλινική. Για να προχωρήσει η κλινική στην επόμενη 20άδα πρέπει να έχει τελειώσει την εκκρεμότητα με την προηγούμενη 20άδα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία τους λέγοντας χαρακτηριστικά: «θα πάνε πάρα πολύ καλά. Είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι. Θα είναι πάνω από 34.000, αυτό είναι το ελάχιστο».

Ο υπουργός εξήγησε ότι τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία αφορούν ασθενείς που είναι σε αναμονή άνω του έτους. «Είναι η λύση την οποία βρήκαμε και περηφανεύομαι γιατί είναι δική μου ιδέα, επί θητείας μου μπήκε στο πρόγραμμα, για να μειώσουμε μία μεγάλη αναμονή. Εμείς έχουμε περίπου 100.000 αναμονές. Τις θεωρώ μεγάλες αυτές τις αναμονές, θέλω να τις πάω κάτω από τις 60.000».

Ο υπουργός τόνισε ότι αν το πρόγραμμα λειτουργήσει, σε ένα χρόνο η μέση αναμονή στην Ελλάδα θα είναι όχι μεγαλύτερη των 6 μηνών, που είναι ο καλός Ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία συμμετέχουν και οι ιδιωτικές κλινικές

Ο Άδωνις Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι από «τα 54 εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουμε προβλέψει στο τεχνικό δελτίο ότι θα μπορούμε να κατευθύνουμε προς τον ιδιωτικό τομέα έως 9 εκατομμύρια. Τα 45 εκατομμύρια στο ΕΣΥ, έως 9 στον ιδιωτικό τομέα». Εξήγησε ότι αυτή η περίπτωση αφορά τους εξής ασθενείς:

« Σε κάποιες πόλεις που έχουμε πάρα πολλές επεμβάσεις για ορισμένου τύπου χειρουργεία και άρα, το δημόσιο σύστημα δεν προλαβαίνει να κάνει μέσα σε ένα χρόνο όλα αυτά τα χειρουργεία, θα μπορεί το σύστημα να κατευθύνει ασθενείς προς τον ιδιωτικό τομέα, είτε με τον γιατρό τους από το ΕΣΥ, είτε με το γιατρό τους του ιδιωτικού τομέα και φυσικά τα έξοδα θα τα πληρώνουμε εμείς».

Αναμονές στις εφημερίες των νοσοκομείων-Βραχιολάκι στους ασθενείς

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η μείωση του χρόνου αναμονής στις εφημερίες «που ορισμένες φορές στα μεγάλα νοσοκομεία είναι απαράδεκτα μεγάλη», αποτελεί προσωπικό στοίχημα, όπως και η μείωση του χρόνου στις λίστες χειρουργείων.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος αναμονής.
«Η ιχνηλάτηση των ασθενών στα επείγοντα είναι ένα από αυτά τα μέτρα, δεν είναι το μοναδικό μέτρο. Είναι ένα από τα 15 διαφορετικά μέτρα που έχουμε βάλει σε ένα χρονοδιάγραμμα να υλοποιηθούν μέχρι του χρόνου τον Μάρτιο, ώστε από το Πάσχα και μετά, να φαίνεται ότι η διαφορά είναι πολύ μεγάλη πια στην αναμονή.
Ήδη τα πρώτα μέτρα που έχουμε πάρει έχουν αποδώσει. Ο νέος τρόπος στην εφημέρευση στην Αττική ,έχει φέρει περίπου 15% μείωση στην αναμονή, που δεν είναι λίγο.

Δεύτερον, έχουμε βάλει πολλές προσλήψεις γιατρών στα ΤΕΠ που ήδη πληρώθηκαν οι θέσεις και τον Δεκέμβριο πιάνουν δουλειά. Προκηρύξαμε 500 θέσεις τραυματιοφορέων που θα πιάσουν δουλειά, από αρχές Ιανουαρίου».

Τι είναι το βραχιολάκι

«Έχουμε διάφορα μέτρα, ένα από αυτά είναι και το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της αναμονής των ασθενών στην εφημερία, όπου τι θα κάνουμε; Θα βλέπουμε τον ασθενή όταν μπαίνει στο νοσοκομείο και θα παρακολουθούμε τον μέσο χρόνο αναμονής του ανά βήμα. Και αν κάπου ο ασθενής αυτός φαίνεται στο σύστημα ότι παραμένει πάρα πολλή ώρα, το σύστημα θα προειδοποιεί με έναν αλγόριθμο που έχουμε ότι αυτός ο ασθενής περιμένει να δει π.χ. τον παθολόγο πάνω από μία ώρα, ενώ θα έπρεπε να περιμένει στο νοσοκομείο π.χ. πενήντα λεπτά και αυτομάτως, θα στέλνουμε email στη Διοίκηση του νοσοκομείου ότι ο άνθρωπος αυτός περιμένει, πηγαίνετε να δείτε τι συμβαίνει.

Είναι ένα τεχνικό ηλεκτρονικό σύστημα barcode, το οποίο θα επιτρέπει να γίνεται η ιχνηλάτηση σε real time. Δηλαδή εκείνη την ώρα χτυπάει red flag και λέει ότι ο συγκεκριμένος ασθενής περιμένει περισσότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο».

Το πρόγραμμα με το «βραχιολάκι» θα ξεκινήσει πιλοτικά σε ένα μεγάλο νοσοκομείο, στα μέσα Δεκεμβρίου και αφού «δούμε πως δουλεύει τεχνικά, μετά θα το εφαρμόσουμε σε όλο το ΕΣΥ, περίπου τον Μάρτιο», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο κ. Γεωργιάδης εκτιμά ότι αυτό το μέτρο θα δουλέψει και ως «μοχλός πίεσης ώστε να δουλέψει συνολικά και να συντονιστεί όλο το σύστημα».
«‘Εχω δεσμευτεί στους ψηφοφόρους μου και στον ελληνικό λαό ότι από το Πάσχα και μετά θέλω να μετρήσουν αν πέτυχα τον στόχο μου ή όχι. Ο στόχος είναι ο μέσος χρόνος αναμονής που σήμερα είναι δέκα ώρες να τείνει προς τις πέντε με έξι ώρες. Αν φτάσουμε εκεί, θα έχουμε κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο στην Ελλάδα», τόνισε.

Τέλος του χρόνου νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

Ο υπουργός υγείας κλήθηκε να σχολιάσει τις αυξήσεις στα φάρμακα για τις οποίες διαμαρτύρονται οι συνταξιούχοι: «Οι αυξήσεις στα φάρμακα είναι αυτές που λέει το δελτίο τιμών. Δεν υπάρχει τρόπος να κρύψεις. Οι πρόσφατες αυξήσεις των 880 φαρμάκων συνοδεύτηκαν από μειώσεις σε 6.500 φάρμακα».

Πρόσθεσε ότι στο τέλος του χρόνου θα βγει το νέο δελτίο τιμών, το οποίο θα έχει επίσης 7% μείωση σε όλες τις τιμές των φαρμάκων. Τόνισε ότι «η Ελλάδα παραμένει η χώρα με τα φθηνότερα φάρμακα σε όλη την Ευρώπη».