Χαμηλότερος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, με τους ειδικούς να αφήνουν θετικά σημάδια για αποκλιμάκωση τις επόμενες εβδομάδες.
Μπορεί αρκετοί να ισχυρίζονται πως το τέλος της πανδημίας είναι κοντά, όμως ο διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς, τονίζει πως η στάση μας θα πρέπει να είναι συντηρητική, αν και υπάρχουν λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι.
Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού μίλησε στο Mega ο κ. Πρασσάς, ο οποίος δήλωσε πως από τη μία υπάρχουν φωνές που βιάζονται να μιλήσουν για το τέλος της πανδημίας, από την άλλη όμως αυτό «φαντάζει αστείο στους επιστήμονες», οι οποίοι αναφέρουν πως θα έχουμε μακρά συμβίωση με τον κορονοϊό.
«Δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε όταν γίνεται μάχη στα νοσοκομεία. Καταλαβαίνω ότι η πανδημία είναι μία πολυδιάστατη κρίση, αλλά όταν στα νοσοκομεία γίνεται μάχη και οι υγειονομικοί παλεύουν νυχθημερόν, θα περίμενα όλοι μας, ανεξάρτητα από τι λένε τα μέτρα, να κάνουμε όσο το περισσότερο υπομονή γίνεται. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα πέσουν τα κρούσματα, σημασία έχει να αντέξει το σύστημα υγείας. Υπομονή και θα ξαναζυγίσουμε το θέμα σε λίγες εβδομάδες πιο ήρεμα, πιο καθαρά».
Παράλληλα, ο κ. Πρασσάς έκανε λόγο για αστικά κέντρα της χώρας που έχουν φτάσει στην κορύφωση της Όμικρον και τόνισε πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η αποκλιμάκωση. «Ο ιός παραμένει επικίνδυνος, ακόμα κι όταν η Όμικρον δείχνει πιο ήπια από την Δέλτα» συμπληρώνει.
«Μεγάλα αστικά κέντρα στην Ελλάδα έχουν φτάσει στην κορύφωση της Όμικρον. Περιμένουμε αποκλιμάκωση στις επόμενες εβδομάδες. Ο ιός αυτός δεν είναι καθόλου κρυολόγημα, ιδίως για τους ανεμβολίαστους. Το ότι η Όμικρον είναι ηπιότερη από την Δέλτα δεν σημαίνει ότι είναι ήπια. Δεν ξέρουμε ακόμα πως θα καταλήξει το παιχνίδι των διαφορετικών παραλλαγών», προειδοποιέι ο διδάκτωρ.
Αναφορικά με το εμβόλιο, ο κ. Πρασσάς δήλωσε πως είναι ο πιο ασφαλής, αποτελεσματικός και καλά μελετημένος τρόπος προστασίας κατά του κορονοϊού και ανέφερε ότι βρίσκει παρανοϊκή τη σκέψη ότι υπάρχει κόσμος που προτιμάει τα φάρμακα έναντι του εμβολίου.
Σχετικά με την πενθήμερη καραντίνα δήλωσε πως θεωρεί ότι οι νοσήσαντες θα έπρεπε να επιστρέφουν στην εργασία τους κατόπιν αρνητικού τεστ.
Τέλος, όπως σημείωσε, «είναι νωρίς να μιλήσουμε για τέταρτη δόση. Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, δεν θα υπήρχε καμία ταραχή, κανένας πανικός. Από τη στιγμή που και στο μέλλον ο ιός θα είναι μαζί μας, είναι απίθανο να μην κολλήσει κάποιος. Μπορεί η Όμικρον να είναι υπερματαδοτική, έχουμε όμως εργαλεία που είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά. Έχουμε σοβαρούς λόγους να πούμε ότι η επόμενη ημέρα θα μας βρει όλους πολύ καλύτερα», κατέληξε ο κ. Πρασσάς.