Γιατί δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα τα μονοκλωνικά αντισώματα – Αυτό είναι το σχέδιο στα νοσοκομεία

Όλα όσα είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. Οι δυσκολίες στην παρασκευή των μονοκλονικών αντισωμάτων και το σχέδιο για επιστροφή του ΕΣΥ στην κανονικότητα.

Στα μονοκλωνικά αντισώματα αλλά και στα κέντρα αποκατάστασης ασθενών με κορωνοϊό αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Η Ελλάδα συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια μονοκλωνικών αντισωμάτων αλλά δεν έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Δεν είναι ένα εύκολο προϊόν, η διαδικασία παραγωγής τους είναι δύσκολη, όπως τα εμβόλια» ανέφερε.

Αναφορικά με τα κέντρα αποκατάστασης υπογράμμισε ότι «είναι ένα σημαντικό κομμάτι που θα το βρούμε μπροστά μας. Από την αρχή της πανδημίας δώσαμε έμφαση και έχουμε συνεργαστεί κυρίως με τον ιδιωτικό τομέα. Δέχονται περιστατικά μακροχρόνιων ασθενών με covid και περιστατικά που χρήζουν αποκατάστασης». «Γίνεται προσπάθεια ώστε μεθοδικά και συγκροτημένα να παρακολουθήσουμε τους post-covid ασθενείς που χρήζουν αποκατάστασης. Και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επαναλειτουργία των νοσοκομείων και των χειρουργείων, τα οποία πρέπει να επανέλθουν σε κανονικότητα» πρόσθεσε.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος σημείωσε ότι «όποιος ασθενής βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο δεν μπορεί να έχει κέρδος από τη χρήση αυτών των μονοκλωνικών αντισωμάτων». Συγκεκριμένα, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, είπε ότι η επιτροπή παρακολουθεί το θέμα και συμπλήρωσε πως «το βασικό στοιχείο που έχουν δείξει όλες οι μελέτες είναι ότι δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε αυτή την κατηγορία των ασθενών που μπαίνουν στο νοσοκομείο. Άπαξ και ο ασθενής χρειάζεται οξυγόνο έχουν δείξει οι κλινικές μελέτες ξεκάθαρα ότι η χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων αντενδείκνυται, δηλαδή υπάρχει μία διαδικασία φλεγμονής η οποία φαίνεται ότι επιβαρύνεται ως αποτέλεσμα της χρήσης των αντισωμάτων σε αυτούς τους ασθενείς, οπότε όποιος ασθενής βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο δεν μπορεί να έχει κέρδος από τη χρήση αυτών των μονοκλωνικών αντισωμάτων».

Σχέδιο επιστροφής στην κανονική λειτουργία των νοσοκομείων

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει να υλοποιεί από την επόμενη εβδομάδα σχέδιο επιστροφής στην κανονική λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κυρίως η κάμψη που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα τόσο στις εισαγωγές στις απλές κλίνες νοσηλείας, όσο και στη μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Το σχέδιο θα εξελίσσεται ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα με την αύξηση κρουσμάτων υπήρξε αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων τα οποία δεν ήταν επείγοντα και έκτακτα.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, την Παρασκευή 21 Μαΐου, το Νοσοκομείο «Θριάσιο» θα επανέλθει στην κανονική του λειτουργία και σταματά η χρήση του ως νοσοκομείο Covid. Επίσης, την Κυριακή 23 Μαΐου θα είναι η τελευταία εφημερία που θα κάνει το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» και θα ξεκινήσει επίσης η σταδιακή λειτουργία του Νοσοκομείου «Σισμανογλείου».

Την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα από τα Νοσοκομεία «ΚΑΤ», «Γεννηματάς» και «Αττικό» θα δοθούν οι κλίνες που είχαν δεσμευτεί για την Covid σε περαστικά non Covid.