Γιατί η κακοκαιρία «Μήδεια» φέρνει αύξηση κρουσμάτων (vid)

Η κακοκαιρία «Μήδεια» θα φέρει περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων, προειδοποίησε η καθ. Βάνα Παπαευαγγέλου. Αναλυτικά οι επισημάνσεις της στη σημερινή ενημέρωση στο Υπ. Υγείας.

Για τη σταθερή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στην επικράτεια, με αύξηση του 7ημερου κυλιόμενου μέσου όρου των νέων κρουσμάτων, αλλά και αύξηση των τεστ, στα 45.000, περίπου, ανά ημέρα, μίλησε η Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την αποψινή ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την ίδια, ο μέσος όρος των κρουσμάτων ανά 100.000 ατόμων αυξήθηκε την εβδομάδα πως μας πέρασε από 8,5 σε 11, ενώ ο μέσος όρος της θετικότητας αυξήθηκε στο 2,8%.

Κατά την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, συνέχισε, η αύξηση στα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα – με ενδιάμεση ηλικία τα 43 έτη – άγγιξε το 27%. Παρατήρησε, δε, πως αυξημένη νοσηρότητα κατεγράφη στις ηλικίες 20 – 60 ετών, στους πολίτες, δηλαδή, με τη μεγαλύτερη κινητικότητα, όπως είπε.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα φτάνει τις 10.000, ωστόσο «ο πραγματικός αριθμός των φορέων του ιού, περιλαμβανομένων των ασυμπτωματικών, είναι μεγαλύτερος».

Αύξηση σημειώθηκε και στις νοσηλείες, με τους νοσηλευόμενους για κορονοϊό να φτάνουν τα 1.900 άτομα, πρόσθεσε, την ώρα που οι εισαγωγές ανά ημέρα αγγίζουν τις 200, κατά μέσο όρο, την τελευταία εβδομάδα.

Σε συνέχεια της αύξησης των εισαγωγών, αυξήθηκαν, ήδη, και οι διασωληνωμένοι ασθενείς, επεσήμανε έπειτα, αναφέροντας πως το 51% των Covid-ΜΕΘ έχει καλυφθεί. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Αττική έφτασε το 83%.

Εξάλλου, η κ. Παπαευαγγέλου μίλησε για «αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε ΑττικήΕύβοια και Αχαΐα».

  • Στο λεκανοπέδιο, η αύξηση των κρουσμάτων χαρακτηρίστηκε «ήπια», από την ίδια, ενώ σημείωσε πως τα ενεργά κρούσματα υπολογίστηκαν στις 5.100.
  • Διαφορετική είναι η εικόνα στον Δυτικό Τομέα Αθηνών και στον Πειραιά, όπου η αυξητική τάση παραμένει ανησυχητική.
  • «Εξαιρετικά αυξημένο» χαρακτήρισε και το ιικό φορτίο στη Χαλκίδα, η οποία εμφανίζει 4πλάσιο μέσο όρο κρουσμάτων σε σχέση με την επικράτεια, γεγονός που επηρεάζει, κατά το μέλος της Επιτροπής των ειδικών, και την κοντινή Βοιωτία.

Όπως εξήγησε η καθηγήτρια, «ο ιός εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίνουμε» και εξακολουθεί να οδηγεί σε «μεγάλες συρροές σε κλειστές δομές, εργασιακούς χώρους, νοσηλευτικά ιδρύματα».

Επιπλέον, «ο καιρός δε θα είναι σύμμαχος μας» το επόμενο διάστημα, καθώς «η “Μήδεια” θα μας δυσκολέψει, θα μας κλείσει στα σπίτια» και αναμένεται «αύξηση των κρουσμάτων τις μέρες που θα είμαστε σπίτι».

Η κακοκαιρία ενδέχεται να επηρεάσει και τον εμβολιασμό, ανέφερε, αν και, όπως τόνισε, τα εμβολιαστικά κέντρα είναι κατάλληλα εφοδιασμένα και δε θα υπάρξουν αναβολές ραντεβού.

Η ίδια συνέστησε «προσοχή» και «κοινή λογική» με δεδομένα τα παραπάνω αλλά και την κυκλοφορία των μεταλλάξεων του ιού στην κοινότητα, καθώς τα στελέχη αυτά είναι περισσότερα μεταδοτικά. Ένα άλλο σημείο στο οποίο εφιστά την προσοχή η ειδικός είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση «ειδικά σήμερα, τώρα, τις πρώτες μέρες που θα κάτσουμε σπίτι», λόγω των lockdown.

Κλείνοντας η κ. Παπαευαγγέλου μίλησε για δύο δύσκολους μήνες μπροστά μας, αλλά και για το «ορατό τέλος της περιπέτειας» χάρη στους εμβολιασμούς. Η Επιτροπή κατανοεί «ότι το ακορντεόν κουράζει» όμως η ανάκαμψη εξαρτάται από την συμπεριφορά όλων μας, κατέληξε.