Γκίκας Μαγιορκίνης: Οι λόγοι που δε θα γίνει lockdown στην Ελλάδα

Την ώρα που οι χώρες της Ευρώπης προχωρούν η μία μετά την άλλη σε νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού -ακόμα και σε αυστηρό lockdown μέσα στις γιορτές όπως η Ολλανδία- στη χώρα μας αυτό το σενάριο μοιάζει πολύ μακρινό.

Τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα είπε στο ΣΚΑΪ ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, «αυτή τη στιγμή δεν είμαστε χώρα που να έχει πιεστεί εξαιτίας της Όμικρον…».

Και εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή το παρακολουθούμε. Εμείς σε σχέση με άλλες χώρες έχουμε αρκετά περισσότερα μέτρα που λειτουργούν και για την Όμικρον. Όπως το πιστοποιητικό εμβολιασμού… Το πραγματικό νούμερο για το πόσο καλύπτουν οι 2 δόσεις (εμβολίου) είναι τουλάχιστον 70%» είπε μεταξύ άλλων.

Διευκρίνισε ότι το ποσοστό αυτό, για την μετάλλαξη «Όμικρον» ίσως να πέφτει κατά 30%…

«Είμαστε μπροστά στην τρίτη δόση και θεωρούμε ότι έχουμε χρόνο ακόμα, να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί…».

Όπως εξήγηση, μιλώντας στο ΣΚΑΪ αν δε δούμε το σύστημα υγείας να πιέζεται δε θα δούμε νέα μέτρα. «Υπάρχει χρόνος αντανακλαστικών. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ούτε το 1/10 από τα μέτρα που έχουμε εμείς».

Κλείνοντας, ο κύριος Μαγιορκίνης διευκρίνισε ότι μέτρα κατά του κορωνοϊού δεν αποκλείονται απλώς τώρα είμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο.

Όσο για τη χρονιά που έρχεται; «Το ’22 θα είναι πιο διαχειρίσιμη η επιδημία και σύντομα θα έχουμε και φάρμακο».