Ο καθηγητής Αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, μίλησε στο ραδιόφωνο του Alpha για τις μεταλλάξεις του ιού, τα εμβόλια και το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Πάμε σε νέα πανδημία» δήλωσε ο καθηγητής κ. Γεροτζιάφας στην εκπομπή «χωρίς μάσκα» τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή στον Alpha 98.9.
«Δικαίως ο κόσμος ανησυχεί για τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, τα νέα που έχουμε δικαιολογούν αυτή την ανησυχία», δήλωσε ο καθηγητής.
Όπως είπε, «τα νέα στελέχη μεταδίδονται πιο εύκολα κι αυτό θα οδηγήσει σε τροποποίηση του εμβολιαστικού πλάνου, καθώς θα προκύψεις νέο επίπεδο ανοσίας που θα πρέπει να επιτευχθεί».
«Το στέλεχος από τη Βραζιλία μπορεί να μπει πιο εύκολα στα κύτταρα-στόχος και θα δούμε τι σημαίνει αυτό για την κλινική βαρύτητα της Covid. Παράλληλα, είναι αποδεδειγμένο ότι τα μεταλλαγμέν στελέχη έχουν διαφορετική αντίσταση στα εμβόλια. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετά γρήγορα εμφανίστηκαν στελέχη που έχουν αντίσταση», τόνισε ο κ. Γεροτζιάφας.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, εκτίμησε ότι η Ελλάδα ίσως βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τη Γαλλία, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι ο εμβολιασμός των υγειονομικών μετατέθηκε κατά μία εβδομάδα.
«Δεν ξέρουμε σε ποιο επίπεδο χρειάζεται να αναπτυχθεί η ανοσία», είπε αναφερόμενος στα μεταλλαγμένα στελέχη.
«Δεν γνωρίζουμε αν θα πρέπει να υπάρχει τρίτη δόση εμβολίου», είπε, ενώ μετέφερε τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην επιστημονική κοινότητα για δημιουργία δεύτερης γενιάς εμβολίων, «για να καλυφθούν οι μεταλλάξεις. Μπαίνουμε σε μια μακροχρόνια διαδικασία».
Επανέλαβε κάτι που είχε αναφέρει και τον Σεπτέμβριο: «Χρειάζεται αναθεώρηση της στρατηγικής στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο αντίστοιχος Γάλλος ‘Τσιόδρας’, χθες είπε ότι πάμε σε μια νέα πανδημία, λόγω των μεταλλάξεων».
Τόνισε ότι στο Παρίσι, παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται με ευλάβεια, «μπαίνουμε σε τρίτο κύμα», επισημαίνοντας ότι «τα μέτρα αποστασιοποίησης έχουν πλέον περιορισμένο επίπεδο αποτελεσματικότητας».
Υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε επιδημιολογική επιτήρηση» και εκτίμησε ότι «ιατρικά, θα οδηγηθούμε σε σκληρό lockdown. Στη Γαλλία προτάθηκε, αλλά παρατείναμε τελικά την απογόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, γιατί ο κόσμος θα σαλτάρει.
«Πιθανόν θα οδηγηθούμε εκεί. Είναι νομοτέλεια, προς τα εκεί πάμε», τόνισε.
Εστίασε στο επόμενο βήμα, όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. «Μάθαμε ότι τα Lockdown δεν αρκούν. Το εμβόλιο είναι εδώ, αλλά έχει θέματα. Χρειαζόμαστε κι άλλα πράγματα».
Ζήτησε στοχευμένη ιχνηλάτηση και περίφραξη του συστήματος υγείας και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να κλείνουμε συνέχεια τον κόσμο. Ιατρική υπηρεσία να προσφέρουμε».