Γυαλιά ηλίου: Γιατί είναι απαραίτητο να τα φοράμε 365 μέρες το χρόνο

Κάθε μέρα του έτους αλλά ειδικά το καλοκαίρι μην ξεχνάτε να φοράτε γυαλιά ηλίου για την προστασία των ματιών σας. 

Τα γυαλιά ηλίου είναι ένα απαραίτητο αξεσουάρ του καλοκαιριού. Πέρα από στυλ, σου προσφέρουν και προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Η χρήση τους συστήνεται 365 μέρες το χρόνο. Οι βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου είναι παρούσες στην ατμόσφαιρά μας καθημερινά. 

Σύμφωνα με την Ένωση κατά του Καρκίνου της Νοτίου Αφρικής (CANSA) οι βλάβες από τον ήλιο στα μάτια είναι δυνατόν να συμβούν ακόμη και τις κρύες ημέρες που φυσάει ή έχει συννεφιά. Μια κοινή υπόθεση είναι ότι ο ήλιος δεν είναι τόσο βλαβερός το χειμώνα όσο είναι το καλοκαίρι. Παρόλα αυτά, ακόμη και αν ο ήλιος δεν λάμπει έντονα, η βλαβερή υπεριώδης ακτινοβολία UV είναι πάντα παρούσα.

Επομένως η προστασία των ματιών σας από αυτές τις ακτίνες κάθε μέρα αποτελεί προτεραιότητα. Εδώ είναι 5 λόγοι για να φοράτε τα γυαλιά ηλίου σας πιο συχνά:

1. Προστατέψτε τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία και άλλα στοιχεία

Ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου υψηλής ποιότητας που μπλοκάρει το 100% των επιβλαβών ακτίνων UV του ήλιου είναι το μόνο στοιχείο που κάνει τη διαφορά μεταξύ της απόλαυσης μιας ευχάριστης υπαίθριας δραστηριότητας και της βλάβης των ματιών σας. Και δεν είναι μόνο οι έντονες ακτίνες του ήλιου από τις οποίες τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια σας. Ως φυσικό εμπόδιο, τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν από τον άνεμο, τη σκόνη, την άμμο και άλλα αιωρούμενα υπολείμματα που θα μπορούσαν να ερεθίσουν τα μάτια σας και ακόμη και να γρατσουνίσουν τον κερατοειδή, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμη βλάβη.

2. Δείτε καλύτερα, μείνετε πιο ασφαλείς

Οι ακτίνες του ήλιου δίνουν ζωή στον πλανήτη μας, αλλά μπορεί να τυφλώνουν τα μάτια σας. Εάν τα μάτια σας είναι ευαίσθητα στο φως, μπορεί να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας ή να κρατήσετε το χέρι σας ψηλά για να μπλοκάρετε το φως του ήλιου. Αυτό μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια κατά την οδήγηση, την οδήγηση ποδηλάτου ή τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε δραστηριότητα όπου κινείσαι γρήγορα και παίρνεις γρήγορες αποφάσεις. Φορέστε γυαλιά ηλίου για να βλέπετε καλύτερα και να πλοηγηθείτε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Θα μπορούσατε να αποτρέψετε έναν σοβαρό τραυματισμό στον εαυτό σας ή σε άλλους.

3. Αποτρέψτε μελλοντικές οφθαλμικές παθήσεις που σχετίζονται με τον ήλιο

Η καθημερινή έκθεση στις επιβλαβείς ακτίνες UV του ήλιου κατά τη διάρκεια των ετών θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ή άλλων παθήσεων του ματιού.

Οι ακτίνες του ήλιου μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο των ματιών και μια κατάσταση που ονομάζεται πτερύγιο, μια ανάπτυξη περίσσειας ιστού στον βολβό του ματιού. Για άλλη μια φορά, υπάρχει ένας κοινός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο: Φοράτε γυαλιά ηλίου κάθε μέρα, κάθε φορά που βρίσκεστε έξω για να βοηθήσετε τα μάτια σας να παραμείνουν υγιέστερα, περισσότερο.

4. Προστατέψτε τα μάτια καθώς θεραπεύονται

Η διορθωτική χειρουργική επέμβαση στα μάτια είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, είτε πρόκειται για διορθωτική επέμβαση για καταρράκτη είτε για επέμβαση LASIK για βελτίωση της όρασης. Αυτές οι διαδικασίες απαιτούν τον κατάλληλο χρόνο για να επουλωθούν τα μάτια. Καθώς τα μάτια αναρρώνουν, είναι σημαντικό να τα κρατάτε μακριά από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, ώστε να μπορούν να επουλωθούν πλήρως. Τα γυαλιά ηλίου είναι ο ιδανικός τρόπος για να διατηρήσετε την πολύτιμη όρασή σας ασφαλή και να δώσετε στο σώμα σας τον χρόνο που χρειάζεται για να επουλωθεί.

5. Αποφύγετε τους πονοκεφάλους ή τις ημικρανίες

Όπως γνωρίζει όποιος υποφέρει από ημικρανίες ή έντονους πονοκεφάλους, το έντονο φως του ήλιου μπορεί να προκαλέσει αυτά τα επώδυνα γεγονότα. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να φοράτε ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου υψηλής ποιότητας που εμποδίζει το φως του ήλιου και προστατεύει τα μάτια σας.

Όταν αγοράζετε γυαλιά ηλίου, επιλέξτε σκούρους φακούς εάν είστε επιρρεπείς σε τέτοιους πονοκεφάλους. Και, βεβαιωθείτε ότι είναι φακοί υψηλής ποιότητας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα μάτια σας προστατεύονται από τις ακτίνες UV.