Γώγος: «Εντός 2022 ο έλεγχος της πανδημίας»

Αισιόδοξος ότι εντός του έτους η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο εμφανίστηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, εκτιμώντας ότι το σύστημα υγείας θα πιεστεί από την κατακόρυφη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον, ανεξάρτητα από τη νοσηρότητά της.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν αισιοόδοξα μηνύματα. Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων μιας νόσου που προκαλεί ήπια συμπτώματα μαζί με τα εμβόλια συμβάλει, στην αύξηση της ανοσίας της αγέλης. Να καταλήξουμε δηλαδή σε ένα σύστημα ενδημικής νόσου. Έχουμε πολλά όπλα που μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να γίνει αυτό, όπως τα χάπια και οι θεραπείες. Πιστεύω ότι μέσα στο ’22 μπορεί να συμβεί αυτό, μπορεί και μέχρι το καλοκαίρι» τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ

Ωστόσο για το κύμα της «Όμικρον» εξήγησε πως παρά την φαινομενικά ηπιότερη νόσο που προκαλεί, θα δημιουργήσει πίεση στο σύστημα υγείας:

«Υπάρχει πλημμύρα περιστατικών και τεράστια έξαρση παγκοσμίως. Ανεξάρτητα από την νοσηρότητα της Όμικρον, που φαίνεται να είναι ελαφρύτερη, θα δημιουργηθεί πίεση στο σύστημα υγείας, θα αρρωστήσουν ασθενείς, και κάποιοι πιο σοβαρά, όπως οι ηλικιωμένοι ή οι ανεμβολίαστοι. Επομένως θα έχουμε ένα διάστημα που θα πιεστεί το σύστημα».

Σε κάθε πέριπτωση σημείωσε ότι παρά την διασπορά, τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα σε σχέση με την «Δέλτα». Αναφερόμενος στα επιστημονικά δεδομένα από την Νότια Αφρική, εκεί όπου πρωτοεμφανίστηκε η «Όμικρον», φαίνεται ότι όσοι νόσησαν ανέπτυξαν υψηλά αντισώματα έναντι της «Δέλτα» – κυρίως οι εμβολιασμένοι.

«Η Όμικρον φαίνεται να λειτουργεί σαν μια ενισχυτική δόση που παράλληλα με τον εμβολιασμό μπορεί να συμμετάσχει στην πολυκλωνική ανοσία απέναντι στον ιό».

«Μέσα στον Γενάρη θα έχουμε συνεχείς αυξήσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες», επεσήμανε στην συνέχεια ο καθηγητής εκτιμώντας παράλληλα ότι μετά τον Γενάρη θα αρχίσει μια εκτόνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Σχετικά με τα σχολεία δήλωσε πως αποτελεί επιθυμία της επιτροπής να μείνουν εκτός περιορισμών, ωστόσο προανείγγηλε αλλαγές στο ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο.

«Είδαμε τεράστια ποιοτική βελτίωση στην εκπαιδευτική διαδικασία με την δια ζώσης διδασκαλία.Θα δούμε τις προτάσεις της υποεπιτροπής. Θα χρειαστούν κάποιες αλλαγές όπως επέκταση του testing και στα εμβολιασμένα παιδιά»