Γ. Τούντας: Οι τρεις στρατηγικές για τα μέτρα

Ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας μέσω ενός άρθρου που δημοσιεύει σήμερα, η Real News εξηγεί αναλυτικά τις στρατηγικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.

«Η πρόσφατη διεθνής εμπειρία, αλλά και η άμεση αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας την άνοιξη, πιστοποιούν ότι το γενικευμένο και αυστηρό lockdown είναι το μόνο αποτελεσματικό μέτρο για την τιθάσευση του εκάστοτε επιδημικού κύματος. Αντίθετα, κάθε μέτρο χαλάρωσης πριν σβήσει το επιδημικό κύμα, το τροφοδοτεί με νέα κρούσματα και επιβραδύνει τον έλεγχό του. Με δεδομένη την αναμενόμενη ενίσχυση του δεύτερου κύματος στη χώρα μας καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας των γιορτών των Χριστουγέννων, κάθε περαιτέρω χαλάρωση μέτρων θα προκαλέσει σημαντική έξαρσή του. Για τον λόγο αυτό, η απόφαση για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών στις 11 Ιανουαρίου θα πρέπει να επαναξεταστεί. Ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο ενέχει το άνοιγμα στη συνέχεια γυμνασίων και λυκείων, καθώς οι έφηβοι είναι πολύ πιο ισχυροί μεταδότες του κορωνοϊού απ΄ό,τι τα παιδιά. Είναι πλέον γνωστό πως τα ανοικτά σχολεία αποτελούν σημαντικό παράγοντα αναζωπύρωσης της επιδημίας, όπως συνέβη στην Αγγλία και όχι μόνο. Έχει αναφερθεί πως τα κλειστά σχολεία συμβάλλουν κατά 50% στη μείωση του επιδημικού κύματος. 
Αρνητικές επιπτώσεις, έστω και πιο περιορισμένες, θα έχει στη φάση αυτή το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης. Κάθε δραστηριότητα που αυξάνει την κοινωνική κινητικότητα και μας φέρνει σε επαφή με άτομα εκτός της οικίας μας αποτελεί επιπρόσθετο κίνδυνο, ακόμα και όταν τηρούνται τα μέτρα για τις αποστάσεις και τις μάσκες. Μόνον όταν αρχίσει να σβήνει το δεύτερο κύμα θα μπορεί να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των υφιστάμενων μέτρων χωρίς σοβαρές συνέπειες, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που τα μέτρα συχνά δεν τηρούνται, όπως συμβαίνει όλο αυτό το διάστημα με ανεύθυνους ιεράρχες και αφελείς πολίτες. 
Τούτων δοθέντων, καλούμαστε να επιλέξουμε ως προς την πολιτική για τα μέτρα ανάμεσα σε τρεις στρατηγικές: α) Συνέχιση του ήπιου lockdown χωρίς καμία περαιτέρω χαλάρωση μέχρι τέλος Ιανουαρίου. β) Χαλάρωση των υφιστάμενων μέτρων για τις προσεχείς λίγες εβδομάδες. γ) Εφαρμογή γενικευμένου και αυστηρού lockdown για είκοσι περίπου μέρες. Στην πρώτη περίπτωση, το δεύτερο κύμα, με τη βοήθεια και της σταδιακής επίδρασης των εμβολιασμών, θα μπορούσε να σβήσει μέχρι τον Απρίλιο, εάν βέβαια δεν υπάρξουν απρόοπτα. Στη δεύτερη περίπτωση, ακόμα και εάν τα μέτρα αυξομειώνονται, ο έλεγχος του δεύτερου κύματος θα καθυστερήσει για τουλάχιστον δύο επιπλέον μήνες. Μόνον ο τρίτος δρόμος, του άμεσου και γενικευμένου lockdown, θα οδηγούσε στον έλεγχο του δεύτερου κύματος εντός του Φεβρουαρίου. 
Η κυβέρνηση φαίνεται, προς το παρόν, να έχει επιλέξει τη δεύτερη στρατηγική, τη λεγόμενη και ακορντεόν, προκειμένου να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Δεν νομίζω, όμως, πως η οικονομία προστατεύεται καλύτερα με τον τρόπο αυτό, ανοίγοντας και κλείνοντας, απ΄ό,τι με την τρίτη επιλογή, αυτή του γενικευμένου ολιγοήμερου lockdown προκειμένου να απαλλαγούμε από τον βραχνά του δεύτερου κύματος μια ώρα αρχύτερα και να λειτουργήσει απρόσκοπτα η οικονομία», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τούντας.