Δευτέρα του Πάσχα: Πώς θα επανέλθεις μετά το «φαγοπότι» του πασχαλινού τραπεζιού

«Έσκασες» από το φαγητό στο πασχαλινό τραπέζι και νιώθεις βαρύς και ασήκωτος; Ιδού κάποιες συμβουλές για να επανέλθεις στα κιλά σου και να επιστρέψεις σε μία πιο ισορροπημένη διατροφή.

Το πασχαλινό τραπέζι μπορεί να σε άφησε χορτάτο και να σε έκανε να «σκάσεις» από το φαγητό αλλά την Δευτέρα του Πάσχα είναι σίγουρο ότι θα πεινάσεις ξανά. Η μετάβαση πρέπει να είναι προσεκτική για να μην έχεις προβλήματα με το στομάχι αλλά και για να χάσεις τα κιλά που πήρες μέσα σε μία μέρα.

Αφού φας κακορέτσι και μετά την κατανάλωση αρνιού, δε θες σε καμία περίπτωση ο οργανισμός να υποστεί ένα διατροφικό σοκ. Γι΄αυτό το λόγο φρόντισε να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές.

Διατροφικές συμβουλές μετά το μεγάλο φαγοπότι

  • Να καταναλώνουμε 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως, ώστε να εξασφαλίζεται η καλή ενυδάτωση του οργανισμού και η καλή λειτουργία των νεφρών.
  • Να καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών, κυρίως πράσινα φυλλώδη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει την κατανάλωση τουλάχιστον 5 μικρομερίδων φρούτων και λαχανικών για τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού, ώστε να προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
  • Να περιορίσουμε την πρόσληψη νατρίου από τη διατροφή. Το νάτριο είναι ένα ιχνοστοιχείο που συμβάλλει στην ισορροπία των υγρών στο σώμα και όταν περιοριστεί μειώνεται η κατακράτηση υγρών στον οργανισμό.
  • Να περιορίσουμε την πρόσληψη τροφίμων με αυξημένο ποσοστό λίπους, όπως χοιρινά, γλυκά τηγανιτά, fast food. Κατά την διάρκεια της νηστείας, έγινε μεγάλη αποχή από ζωικές-αρτύσιμες τροφές. Ο οργανισμός «συνήθισε», «αποδέχτηκε» καλύτερα τις νηστίσιμες τροφές και τις αρτύσιμες δεν τις «αναγνωρίζει» το ίδιο. Για να επανέλθουμε στις διατροφικές μας συνήθειες μετά τις γιορτές, θα πρέπει να κάνουμε σταδιακή εισαγωγή ζωικών τροφών, ώστε να μην επιβαρύνουμε πολύ τον οργανισμό μας.
  • Προσπαθούμε να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα και δεν παραλείπουμε το πρωινό.
  • Αυξάνουμε τη σωματική μας δραστηριότητα.