Δημιουργείται παγκοσμιος «ελεγκτής» ποιότητας των -υπό παρασκευή- εμβολίων

Μια μη κερδοσκοπική οργάνωση (ΜΚΟ) δημιούργησε ένα παγκόσμιο δίκτυο εργαστηρίων, προκειμένου να συλλέξει δεδομένα για πιθανά εμβόλια κατά του COVID-19, επιτρέποντας στους επιστήμονες και τις φαρμακευτικές εταιρείες να τα συγκρίνουν και να επιταχύνουν την επιλογή του πλέον αποτελεσματικού.

Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς, προτού ανακοινώσει τα εργαστήρια που συμμετέχουν στο δίκτυο, η Μέλανι Σάβιλ, διευθύντρια για τα εμβόλια R&D στη Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), τόνισε ότι η αρχική σκέψη αφορούσε τη «σύγκριση ομοειδών πραγμάτων», καθώς οι παρασκευαστές εμβολίων έχουν επιδοθεί σε κούρσα για την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής δόσης που θα βοηθήσει στον έλεγχο της επιδημίας του κορονοϊού.

Αυτό το ενοποιημένο δίκτυο είναι το πρώτο αυτού του είδους που δημιουργείται ως απάντηση στην επιδημία. Θα εκτείνεται από την Ευρώπη και την Ασία μέχρι τη Βόρεια Αμερική, με τα εργαστήρια να συγκεντρώνουν την ανάλυση δειγμάτων από τις δοκιμές σε υποψήφιους «σαν όλα τα εμβόλια να γίνονταν από το ίδιο ίδρυμα» σημείωσε η Σάβιλ, με στόχο να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της διαφοροποίησης των αποτελεσμάτων.

«Όταν ξεκινάτε (με την ανάπτυξη πιθανών νέων εμβολίων) ειδικά με μια νέα ασθένεια, ο καθένας αναπτύσσει τις δικές του δοκιμασίες, όλοι χρησιμοποιούν διαφορετικά πρωτόκολλα και διαφορετικά αντιδραστήρια – οπότε ενώ παίρνετε μια αναφορά, η ικανότητα σύγκρισης μεταξύ διαφορετικών υποψηφίων είναι πολύ δύσκολη», είπε στο Reuters.

«Επιλέγοντας μια προσέγγιση ενοποιημένου εργαστηρίου … είναι κάτι που θα μας δώσει την ευκαιρία να βεβαιωθούμε ότι συγκρίνουμε τα μήλα με τα μήλα».

Το δίκτυο CEPI αρχικά θα περιλάβει έξι εργαστήρια: από ένα σε Καναδά, Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, Μπαγκλαντές και Ινδία.

Εκατοντάδες πιθανά εμβόλια κατά του κορονοϊού βρίσκονται σε διάφορα στάδια δοκιμών σε όλο τον κόσμο, με τους εμβολιασμούς σε Ρωσία και Κίνα να έχουν γίνει προτού γίνουν πλήρεις δοκιμές αποτελεσματικότητας. Ενδεχομένως να έχουμε αποτελέσματα τελικού σταδίου πριν το τέλος του χρόνου από εταιρείες όπως η Pfizer, η Moderna και η AstraZeneca. 

Τα αποτελέσματα που θα συγκεντρωθούν από το δίκτυο θα σταλούν στους παρασκευαστές εμβολίων, ενώ η ιδιοκτησία των πληροφοριών δεν θα ανήκει σε κανέναν από τους δύο.

Το ίδιο το CEPI συγχρηματοδοτεί εννέα από τα πιθανά εμβόλια που βρίσκονται στο στάδιο της παραγωγής, περιλαμβανομένων εκείνων  της Moderna, της AstraZeneca, της Novavax και το CureVac.