Δημοσθένης Σαρηγιάννης: «Όπλο» για την πανδημία τα self test

Μιλώντας στον ANT1 το πρωί της Πέμπτης 15 Απριλίου, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε ότι τα self test αποτελούν όπλο για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και προέβλεψε ότι θα έχουμε μια αποκλιμάκωση στα κρούσματα προς το τέλος Απριλίου, εκτιμώντας ότι θα πέσουν στα 2.500 περίπου σε ημερήσια βάση.

Προειδοποίησε όμως ότι αυτό δε θα φανεί άμεσα στον αριθμό των διασωληνωμένων και κατά συνέπεια η πίεση στο σύστημα υγείας θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι οι μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα αποτελούν ρίσκο.

Σημειώνεται ότι τα σενάρια που κυκλοφορούν για τις μετακινήσεις εκτός νομού βασίζονται στα self test και στην αύξηση των εμβολιασμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, αν δώσει το «πράσινο φως» η επιτροπή για τις μετακινήσεις εκτός νομού εξετάζεται:

  • Αναχώρηση προς την επαρχία με αρνητικό μοριακό τεστ (PCR test) από 48 έως 72 ώρες πριν το ταξίδι και επιστροφή με υποχρεωτικό self test.
  • Παράλληλα, όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων να μπορούν είναι ελεύθεροι όσον αφορά τις μετακινήσεις τους, ενώ θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη βεβαίωση εμβολιασμού σε δειγματοληπτικούς ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ.

Σε κάθε περίπτωση οι λεπτομέρειες και οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν λίγο πριν ή και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.