Διάλυση των δομών απεξάρτησης καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Το ΚΕΘΕΑ, το 18 Άνω, η Αργώ, ο Ιανός, ο Διάπλους δεν υπάρχουν πλέον. Βίαιη, αναιτιολόγητη και ανερμάτιστη διάλυση της απεξάρτησης στη χώρα».Την ισοπέδωση δομών και υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και ψυχικής υγείας που λειτουργούσαν επί 40 χρόνια με τεράστια κοινωνική αναγνώριση, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ. Εστιάζει στις υπηρεσίες για τις εξαρτήσεις τονίζοντας ότι μεθοδεύεται η διάλυσή τους.«Το ΚΕΘΕΑ, το 18 Άνω, η Αργώ, ο Ιανός, ο Διάπλους δεν υπάρχουν πλέον. Αφού συγχωνεύθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) για να υπάρχει «ενιαία διοίκηση», τώρα τεμαχίζονται και τα μέλη τους αντισυντίθενται σε ένα σώμα που μοιάζει πολύ με το δημιούργημα του Δρ. Φρανκενστάιν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ.

Υποτίθεται», συνεχίζει «ότι, μέχρι να παρουσιαστεί ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης των δομών που συγχωνεύονταν στον ΕΟΠΑΕ, το οποίο θα εγκρίνονταν με κοινή υπουργική απόφαση, δουλειά του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου ήταν να διοικήσουν αυτά που υπήρχαν, όπως υπήρχαν. Υποτίθεται επίσης, δια στόματος Υπουργού και Υφυπουργού Υγείας, ότι ο ίδιος ο ΕΟΠΑΕ φτιάχτηκε μόνο για να διοικήσει τις υπάρχουσες δομές, χωρίς να αλλοιώσει τη θεραπευτική τους φιλοσοφία. Αντ’ αυτού, η διάλυση και το χάος».

Σαρωτική αναδιάρθρωση των υπηρεσιώνΟ Σύλλογος καταγγέλλει ότι με ένα εσωτερικό έγγραφο ανακοινώνεται, Παρασκευή απόγευμα, η σαρωτική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών για τις εξαρτήσεις από το τελευταίο χωριό της χώρας μέχρι την πρωτεύουσα. «Χωρίς σκεπτικό, χωρίς μελέτη και επιστημονική τεκμηρίωση, χωρίς γνώση της λογικής και της φιλοσοφίας των δομών που καταργούν, συγχωνεύουν και υποβαθμίζουν. Αναρωτιόμαστε τι θα προσθέσει η απαιτούμενη από το νόμο δημιουργία εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας και οργάνωσης του ΕΟΠΑΕ που θα εκδοθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση, μετά τη απόφαση του ΔΣ του ΕΟΠΑΕ να προκαταβάλει την αναδιάρθρωση του οργανισμού».Σημειώνει ότι καταργούνται ακόμα και τα ίδια τα ονόματα των δομών και «αντικαθίστανται από άνευ ταυτότητας νεολογισμούς, ώστε τίποτα να μην θυμίζει την ιστορία τους. Άλλωστε τίποτα δεν θα θυμίζει πλέον και τη λειτουργία τους. Κανένας πολίτης με προβλήματα εξάρτησης δεν θα λαμβάνει ενιαίες υπηρεσίες με επιστημονική και θεραπευτική λογική που να ταιριάζει στο πρόβλημά του. Θα περιφέρεται μέσα σε ένα πλήθος δομών που θα ψάχνονται για το πως θα λειτουργήσουν οι ίδιες, μέσα σ’ ένα αδιέξοδο καφκικό νεφέλωμα».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ υπενθυμίζει ότι είχε προειδοποιήσει «από την κατάθεση του νόμου Βαρτζόπουλου για τις συνέπειες που θα είχε η συγχώνευση των δομών απεξάρτησης», ωστόσο όπως σημειώνει, «δεν περιμέναμε τόσο σύντομη, βίαιη, αναιτιολόγητη και ανερμάτιστη διάλυση της απεξάρτησης στη χώρα.Η ηγετική ομάδα του ΕΟΠΑΕ φαίνεται να ερμηνεύει με τον δικό της, ευρύ, τρόπο τις υπουργικές διαβεβαιώσεις πως θα διαφυλαχτεί η φιλοσοφία και η λειτουργία των δομών. Φαίνεται να θεωρεί επίσης ότι γνωρίζει καλύτερα από τους επιστήμονες και τους θεραπευτές που εργάζονται στις δομές, από το σύνολο σχεδόν της επιστημονικής κοινότητας, από όσους έχουν συμβάλει στην ίδρυση και τη διοίκηση των δομών αυτών για τέσσερις δεκαετίες, από τους συλλόγους των εξυπηρετούμενων και των οικογενειών τους».Οι εργαζόμενοι καταλήγουν ότι θα υπερασπιστούν με κάθε μέσο που διαθέτουν την απεξάρτηση στη χώρα για τους πολίτες που θέλουν σοβαρές και αποτελεσματικές υπηρεσίες. «Η Διοίκηση του ΕΟΠΑΕ θα μείνει στην ιστορία για τη διάλυσή τους. Έκαστος εφ’ ω ετάχθη», καταλήγουν.

Πηγή: real.gr