Διαβήτης: Η διατροφή που μειώνει το σάκχαρο πιο αποτελεσματικά από τα φάρμακα
Σε μια νέα μικρή μελέτη, λοιπόν τα άτομα με πρόγραμμα διαλειμματικής νηστείας 5:2 τα κατάφεραν καλύτερα στη μείωση των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα από τα άτομα που έπαιρναν κοινά φάρμακα για τον διαβήτη και έχασαν περισσότερο βάρος.
Η διαλειμματική νηστεία σε συνδυασμό με μια δίαιτα αντικατάστασης γεύματος μπορεί να βοηθήσει ορισμένα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να ξεκινήσουν τις προσπάθειές τους να χάσουν τα περιττά κιλά και να διαχειριστούν το σάκχαρό τους, προτείνει η νέα μελέτη.
Πώς διεξήχθη η μελέτη για τον διαβήτη και τη διαλειμματική νηστεία
Η μελέτη περιελάμβανε 405 ενήλικες με παχυσαρκία ή πλεονάζον βάρος και είχαν επίσης κακώς ελεγχόμενο διαβήτη τύπου 2. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες είχαν τα λεγόμενα επίπεδα A1C 7,9%, αντανακλώντας τα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για περίπου τρεις μήνες.
Οι ερευνητές χώρισαν τυχαία τους συμμετέχοντες σε διαφορετικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης μιας στην οποία η διαλειμματική νηστεία συνδυάστηκε με μια δίαιτα αντικατάστασης γεύματος. Και η δεύτερη που αφορούσε τη λήψη είτε του φαρμάκου για τον διαβήτη, μετφορμίνη είτε εμπαγλιφλοζίνης χωρίς καμία αλλαγή στις συνήθεις διατροφικές τους συνήθειες.
Στην ομάδα παρέμβασης δίαιτας, οι συμμετέχοντες έκαναν αυτό που είναι γνωστό ως διαλειμματική νηστεία 5:2, καταναλώνοντας ένα γεύμα αντικατάστασης σε δύο μη διαδοχικές ημέρες νηστείας την εβδομάδα και στη συνέχεια ανταλλάσσοντας το δείπνο με ένα γεύμα αντικατάστασης τις υπόλοιπες πέντε ημέρες.
Μετά από 16 εβδομάδες, τα άτομα στην ομάδα νηστείας έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος κατά μέσο όρο -περίπου 9,7 κιλά σε σύγκριση με 5,5 κιλά με μετφορμίνη και 5,8 κιλά με εμπαγλιφλοζίνη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που έκαναν διαλειμματική νηστεία παρουσίασαν σημαντικά μεγαλύτερες μέσες μειώσεις στα επίπεδα A1C. Η A1C μειώθηκε κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες στην ομάδα νηστείας, σε σύγκριση με 1,6 ποσοστιαίες μονάδες με τη μετφορμίνη και 1,5 ποσοστιαίες μονάδες με την εμπαγλιφλοζίνη.
Η ομάδα διαλειμματικής νηστείας βίωσε μεταβολικά οφέλη
Ενώ η διαλειμματική νηστεία και οι δίαιτες αντικατάστασης γευμάτων μπορούν και οι δύο να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της απώλειας βάρους, είναι ο συνδυασμός αυτών των δύο προσεγγίσεων που πιθανότατα βοήθησε τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να έχουν καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι με τα φάρμακα, λέει η επικεφαλής της μελέτης Lixin Guo από το Νοσοκομείο του Πεκίνου στην Κίνα.
«Η διαλειμματική νηστεία 5:2 όχι μόνο βοηθά στη μείωση του βάρους και της περιφέρειας της μέσης, αλλά φέρνει και μεταβολικά οφέλη», λέει ο Δρ. Guo.
«Τα πακέτα αντικατάστασης γευμάτων που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να υποστηρίζουν το μοτίβο διαλειμματικής νηστείας 5:2 μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα ενώ παρέχουν κορεσμό, ολοκληρωμένη συμπλήρωση διατροφής, επιταχυνόμενη διάσπαση λίπους, αναστολή της μεταβολικής φλεγμονής, πρόληψη της απώλειας μυών και μείωση ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με την απώλεια βάρους», συμπλήρωσε.
Η μείωση των θερμίδων βοήθησε επίσης. Τις δύο ημέρες νηστείας, τα υποκατάστατα γεύματα περιείχαν συνολικά μόλις 500 θερμίδες για τις γυναίκες και 600 θερμίδες για τους άνδρες. Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνθηκαν επίσης να καταναλώσουν μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων τις υπόλοιπες πέντε ημέρες, υποβοηθούμενη από ένα γεύμα αντικατάστασης για το δείπνο.
Όλοι οι συμμετέχοντες -συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που έπαιρναν τα φάρμακα για τον διαβήτη αντί για διαλειμματική νηστεία- έλαβαν διατροφικές συμβουλές, καθοδήγηση άσκησης και εκπαίδευση για τη διαχείριση του διαβήτη.
Η μελέτη ήταν μικρή και σύντομη, επισημαίνουν οι ειδικοί
Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να σταματήσουν να παίρνουν φάρμακα για τον διαβήτη για μόλις τρεις μήνες πριν από την έναρξη του πειράματος, καθιστώντας πιθανό ότι εξακολουθούσαν να έχουν κάποια αποτελέσματα των φαρμάκων στο σώμα τους, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι η παρέμβαση διαλειμματικής νηστείας μπορεί να ήταν πολύ σύντομη για να έχουμε μια σαφή εικόνα για το πώς θα μπορούσε να συγκριθεί με τα φάρμακα για τον διαβήτη σε μακροπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με τη μελέτη. Η μελέτη επίσης δεν αξιολόγησε τι συνέβη αφού οι άνθρωποι σταμάτησαν να ακολουθούν το πρόγραμμα διαλειμματικής νηστείας 16 εβδομάδων.
«Στις περισσότερες παρεμβάσεις απώλειας βάρους που περιλαμβάνουν αλλαγή στη διατροφή ή φάρμακα, όταν σταματούν, τα δύο τρίτα του βάρους που χάθηκε ανακτώνται σε ένα χρόνο κατά μέσο όρο», λέει ο Sun Kim, ενδοκρινολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο Stanford University School of Medicine που δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Οι συμμετέχοντες είναι πιο πιθανό να ανακτήσουν βάρος και να δουν το σάκχαρό τους να αυξάνεται ξανά, εάν δεν κάνουν αρκετές αλλαγές στις διατροφικές και σωματικές συνήθειες κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, λέει η Βίκυ Παύλου, διαιτολόγος και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο, η οποία επίσης δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.
«Αν οι συμμετέχοντες επιστρέψουν στην κατανάλωση των ίδιων τροφών με πριν ή στις ίδιες ποσότητες, μπορούν εύκολα να ανακτήσουν το βάρος τους και αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό είναι το ίδιο με κάθε δίαιτα», λέει η Δρ. Παύλου.
Πηγή: oloygeia.gr