Διαβήτης: Ινσουλίνη σε κάψουλα μπορεί να αντικαταστήσει τις ενέσεις
Πιο αναλυτικά, μια διεθνής ομάδα ερευνητών αναπτύσσει μια νέα μέθοδο χρησιμοποιώντας τη νανοτεχνολογία, ώστε οι διαβητικοί στο μέλλον να λαμβάνουν ινσουλίνη από το στόμα. Τα έως τώρα πειράματα έχουν αποδειχθεί επιτυχημένα, ενώ οι δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο.
Η μέθοδος λήψης από το στόμα, που έχει δοκιμαστεί μέχρι στιγμής σε ποντίκια, χάμστερ και κουνέλια ως μέρος έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Nanotechnology, έχει αποφέρει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τα πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι η νέα μέθοδος ανταποκρίνεται στα επίπεδα σακχάρου στον οργανισμό. Η ορμόνη απελευθερώθηκε όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν υψηλά, αλλά όχι όταν ήταν χαμηλά.
Η λήψη ινσουλίνης από το στόμα διευκολύνεται μέσω καψουλών που περιέχουν ένα εξαιρετικά μικροσκοπικό υλικό – 1/10.000 το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας. Χάρη σε αυτή τη νέα μέθοδο, η ινσουλίνη απελευθερώνεται σταδιακά ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς, σε αντίθεση με τις ενέσεις όπου όλη η ορμόνη απελευθερώνεται σε μία δόση.
Ως εκ τούτου, η νέα μέθοδος λειτουργεί παρόμοια με τον τρόπο που λειτουργεί η ινσουλίνη σε υγιή άτομα, με την επικάλυψη της κάψουλας να προστατεύει την ουσία από την αποικοδόμηση που μπορεί να συμβεί λόγω της επαφής με το οξύ του στομάχου.
«Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα της από του στόματος ινσουλίνης είναι πρωτίστως η πιθανή βελτίωση στη θεραπευτική συμμόρφωση», εξηγεί ο Δρ. Lior Noyman, ειδικός στην οικογενειακή ιατρική και γιατρός παχυσαρκίας και διαβήτη.
«Αν και έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στη θεραπεία του διαβήτη τα τελευταία 100 χρόνια από τότε που ανακαλύφθηκε η ινσουλίνη, στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, αυτό το φάρμακο εξακολουθεί να χορηγείται μόνο με υποδόρια -με στυλό ένεσης, σύριγγα ή αντλία. Το γεγονός αυτό θέτει ένα σημαντικό πρόβλημα συμμόρφωσης μεταξύ των ασθενών με διαβήτη, ή με άλλα λόγια, μείωση της προθυμίας τους να αποδεχτούν και να τηρήσουν τη θεραπεία που συνέστησε ο γιατρός τους», συμπληρώνει.
Για ποιον είναι η ινσουλίνη σε κάψουλα;
Πρώτα και κύρια, οι επιστήμονες απευθύνουν τη νέα μέθοδο σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, πολλοί από τους οποίους είναι έφηβοι και νεαροί ενήλικες και πρέπει να λαμβάνουν ινσουλίνη εξωτερικά λόγω μη αναστρέψιμης βλάβης στα β κύτταρα τους στο πάγκρεας.
Ωστόσο, δυσκολεύονται πάρα πολύ με το γεγονός ότι πρέπει να το κάνουν τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους και πολλές φορές την ημέρα ή να φέρουν μια αντλία ινσουλίνης, με όλες τις σωματικές και συναισθηματικές επιπτώσεις που τη συνοδεύουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει ήδη μια συσκευή εισπνοής σκόνης ινσουλίνης βραχείας δράσης διαθέσιμη στην αγορά, παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται από ασθενείς με άσθμα, αλλά δεν είναι σαφές εάν και πότε αυτή η συσκευή θα είναι διαθέσιμη ευρύτερα.
Αναμένεται να τεθεί σε χρήση μέσα στα επόμενα χρόνια
Οι δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο έτος υπό την ηγεσία της spin-off εταιρείας Endo Axiom Pty Ltd, που ιδρύθηκε από τους καθηγητές Victoria Cogger, David La Couture και τον Δρ. Nicholas Hahn μετά από 20 χρόνια έρευνας. Στόχος τους είναι να διαθέσουν τελικά στην αγορά τη νέα μέθοδο για χρήση εντός δύο έως τριών ετών, μετά από τρία στάδια πειραματισμού.
Μια άλλη ισραηλινή εταιρεία εργάζεται σε μια παρόμοια λύση εδώ και περίπου 20 χρόνια. Μόλις πριν από ένα χρόνο, ανακοίνωσε την αποτυχία της Φάσης 3 της κλινικής δοκιμής της σύνθεσης ινσουλίνης. Πριν από περίπου τρεις μήνες ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για την ανανέωση της κλινικής δοκιμής. Αυτό έρχεται μετά από διευκρινίσεις που υποδηλώνουν ότι το φάρμακο ήταν αποτελεσματικό σε συγκεκριμένους υποπληθυσμούς με ορισμένες ιατρικές παραμέτρους.
Πηγή: oloygeia.gr