Διαβήτης: Πώς εκδηλώνεται στις γυναίκες ; 9 συμπτώματα που δεν εμφανίζονται στους άνδρες
Ο διαβήτης θέτει μοναδικές προκλήσεις στις γυναίκες λόγω της ανατομίας, των ορμονών και της αναπαραγωγικής τους υγείας, ενώ διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες;
Επί του παρόντος, πάνω από 199 εκατομμύρια γυναίκες πάσχουν από διαβήτη και ο αριθμός αυτός πιθανότατα θα φτάσει τα 313 εκατομμύρια μέχρι το 2040. Η αναγνώριση των σημείων και συμπτωμάτων και η αναζήτηση έγκαιρης θεραπείας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των σχετικών κινδύνων.
Ο διαβήτης εμφανίζεται όταν τα επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα είναι πολύ υψηλά λόγω προβλημάτων με την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγει το πάγκρεας και βοηθά στον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί τη γλυκόζη (ζάχαρη) για ενέργεια. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονη δίψα, συχνοουρία και ανεξήγητη απώλεια βάρους.
Διαβήτης: Σημεία και συμπτώματα στις γυναίκες
Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να ενταθούν καθώς προχωρά ο διαβήτης. Νέα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν τους επόμενους μήνες ή χρόνια, ειδικά χωρίς θεραπεία και έλεγχο της γλυκόζης (σακχάρου) του αίματος. Σε αυτό το στάδιο, μπορεί να αναπτυχθούν τα ακόλουθα συμπτώματα διαβήτη ειδικά για τις γυναίκες.
- Κολπική ξηρότητα
- Ουρογεννητικές λοιμώξεις
- Συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
- Υποτροπιάζουσες κολπικές μυκητιασικές λοιμώξεις
- Βακτηριακή κολπίτιδα
- Πόνος κατά την ούρηση ή το σεξ
- Ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι
- Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
- Υπογονιμότητα
1. Κολπική ξηρότητα
Η συνεχώς υψηλή γλυκόζη αίματος μπορεί να βλάψει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην περιοχή του κόλπου. Αυτό μπορεί να μειώσει τη λίπανση, οδηγώντας σε ξηρότητα και δυσφορία, ειδικά κατά τη διάρκεια του σεξ. Η βλάβη των νεύρων μπορεί επίσης να επηρεάσει την αίσθηση, καθιστώντας το σεξ λιγότερο ευχάριστο και προκαλώντας δυσκολία στην επίτευξη οργασμού.
2. Ουρογεννητικές λοιμώξεις
Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν λοιμώξεις λόγω νευρικής βλάβης, υψηλού σακχάρου στο αίμα ή εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα με διαβήτη έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν λοιμώξεις του ουρογεννητικού συστήματος (γεννητικού ή ουροποιητικού). Οι γυναίκες διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω της ανατομίας τους και των ορμονικών αλλαγών.
3. Συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Μια ουρολοίμωξη συμβαίνει όταν τα μικρόβια μολύνουν την ουρήθρα (τον σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα έξω από το σώμα) ή την ουροδόχο κύστη. Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν:
- Κάψιμο όταν ουρείτε
- Θολά ούρα ή ούρα με έντονη οσμή
- Ενόχληση στην περιοχή της πυέλου (μεταξύ των γοφών)
- Συχνή επιθυμία για ούρηση
Σε μια μελέτη 3.552 ατόμων με διαβήτη, το 3,8% των ανδρών και το 31,8% των γυναικών είχαν ουρολοιμώξεις. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ουρολοίμωξη επειδή η ουρήθρα τους είναι πιο κοντή και πιο κοντά στον πρωκτό (όπου εξέρχονται τα κόπρανα από το σώμα), γεγονός που διευκολύνει την είσοδο των μικροβίων.
4. Υποτροπιάζουσες κολπικές μυκητιασικές λοιμώξεις
Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν λοιμώξεις από ζυμομύκητες επειδή το υψηλό σάκχαρο στο αίμα διευκολύνει την ανάπτυξη των μυκήτων. Οι ορμονικές αλλαγές, η συχνή χρήση αντιβιοτικών και το κολπικό περιβάλλον μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο.
Τα σημάδια μιας μόλυνσης από ζυμομύκητες περιλαμβάνουν:
- Πόνος κατά την ούρηση ή το σεξ
- Πυκνή, λευκή κολπική έκκριση που μπορεί να μοιάζει με τυρί κότατζ
- Κολπικός κνησμός, κάψιμο, ερυθρότητα ή πρήξιμο
5. Βακτηριακή κολπίτιδα
Η βακτηριακή κολπίτιδα εμφανίζεται όταν η ισορροπία του pH (οξέος-βάσης) των βακτηρίων στον κόλπο δεν είναι σωστή. Τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να πάθουν βακτηριακή κολπίτιδα επειδή το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να διαταράξει αυτή την ισορροπία. Τα συμπτώματα της βακτηριακής κολπίτιδας περιλαμβάνουν μια λεπτή, γκρίζα ή λευκή έκκριση και μια μυρωδιά ψαριού, ειδικά μετά το σεξ.
6. Ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι
Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, η χαμηλή ινσουλίνη, οι διακυμάνσεις του βάρους ή οι ενέσεις ινσουλίνης είναι παραδείγματα παραγόντων που μπορούν να αλλάξουν τις γυναικείες ορμόνες όπως τα οιστρογόνα, προκαλώντας ακανόνιστες περιόδους. Οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως είναι πιο συχνές στον διαβήτη τύπου 1, αλλά μπορεί επίσης να συμβούν και με τον τύπο 2. Οι συνήθεις αλλαγές περιλαμβάνουν:
- Απουσία περιόδου (αμηνόρροια)
- Βαριά αιμορραγία
- Μικρότερος ή μεγαλύτερος χρόνος μεταξύ των περιόδων
- Αργότερη εμμηναρχή (πρώτη περίοδος)
- Πρώιμη εμμηνόπαυση (τέλος της εμμήνου ρύσεως)
7. Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια ορμονική πάθηση που προκαλεί πολλές μικρές κύστεις στις ωοθήκες και υψηλά επίπεδα ανδρικών ορμονών που ονομάζονται ανδρογόνα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Ακμή
- Σκούρο, παχύ δέρμα στο λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα
- Υπερβολική τριχοφυΐα προσώπου ή σώματος
- Αραίωση μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής
- Ακανόνιστες περιόδους
- Ανεξήγητη αύξηση βάρους
- Δυσκολία να μείνετε έγκυος
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και ο διαβήτης έχουν αμφίδρομη σχέση, που σημαίνει ότι το καθένα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για το άλλο. Τα άτομα που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και κλινική παχυσαρκία έχουν οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.
Περίπου το 50-80% των ατόμων με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Από την άλλη, ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκώνλόγω ορμονικών ανισορροπιών.
9. Υπογονιμότητα
Ο διαβήτης μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την εγκυμοσύνη επηρεάζοντας τις ορμόνες που ελέγχουν την ωορρηξία και τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Ο κακός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί επίσης να μειώσει την ποιότητα των ωαρίων, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. Οι γυναίκες που αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 1 πριν από την πρώτη τους περίοδο μπορεί να αντιμετωπίσουν ακόμη πιο σημαντικές αναπαραγωγικές προκλήσεις.
Πηγή: oloygeia.gr