Διαβήτης: Τα 7 συμπτώματα της πάθησης που μπορεί να μείνει αδιάγνωστη για χρόνια
Συχνά τείνουμε να απορρίπτουμε τους πόνους ή τα αισθήματα εξάντλησης ως φυσιολογικά συμβάντα ζωής. Ωστόσο, μερικές φορές αυτά θα μπορούσαν να είναι ένδειξη για κάτι πολύ πιο σοβαρό.
Μόνο στην Ελλάδα, περίπου 1 εκατομμύριο άτομα έχουν διαγνωστεί με διαβήτη, αν και οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτός ο αριθμός είναι χαμηλότερος από τον πραγματικό αριθμό, ο οποίος μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερος και αυξάνεται κάθε χρόνο καθώς πολλοί ασθενείς έχουν την πάθηση χωρίς να το γνωρίζουν.
Τι είναι ο διαβήτης τύπου 1 και τι ο διαβήτης τύπου 2
Ενδεικτικό είναι ότι, σύμφωνα με το Diabetes UK, στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν ενδεχομένως να υπάρχουν επιπλέον 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν διαβήτη τύπου 2 αλλά δεν έχουν διαγνωστεί, στα ήδη 4,4 εκατομμύρια άτομα που πάσχουν.
Στο ίδιο πλαίσιο, οι εγγεγραμμένοι ασθενείς με διαβήτη τα έτη 2022-23 έχουν αυξηθεί κατά 167.822 σε σύγκριση με τους αριθμούς της περιόδου 2021-22. Ο διαβήτης ταξινομείται ευρέως σε δύο τύπους: τύπου 1 και τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι πιο συχνός, επηρεάζοντας περίπου το 92% των ατόμων με διαβήτη, ενώ ο τύπου 1 αντιπροσωπεύει περίπου το 8%.
Ο διαβήτης τύπου 1 προκύπτει όταν το σώμα δεν παράγει επαρκή ινσουλίνη, μια ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα, που απαιτεί διαχείριση μέσω της καθημερινής πρόσληψης ινσουλίνης, συνήθως μέσω ενέσεων.
Από την άλλη πλευρά, ο διαβήτης τύπου 2, όπως και ο τύπου 1, είναι επίσης ένα ζήτημα ινσουλίνης που συνδέεται κυρίως με το υπερβολικό βάρος, τον ανενεργό τρόπο ζωής ή το οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Αν και είναι σοβαρό, μπορεί να αντιμετωπιστεί συνήθως μέσω διατροφικών αλλαγών και συχνά φαρμακευτικής αγωγής.
Ωστόσο, η αναγνώριση του διαβήτη μπορεί να είναι μια πραγματική πρόκληση. Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό υγείας NHS, «πολλοί άνθρωποι έχουν διαβήτη τύπου 2 χωρίς να το συνειδητοποιούν. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να μην παρατηρούν πάντα συμπτώματα».
Ποια μπορεί να είναι τα πιθανά σημάδια του διαβήτη
Το NHS έχει επισημάνει επτά βασικά συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε. Αυτά περιλαμβάνουν:
- ούρηση περισσότερο από το συνηθισμένο
- αίσθημα συνεχούς δίψα
- αίσθηση έντονης κόπωσης
- απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια
- φαγούρα γύρω από το πέος ή τον κόλπο ή επανειλημμένες άφθες
- κοψίματα ή πληγές που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν
- θολή όραση
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Οι πιθανότητές σας να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται εάν:
- είστε άνω των 40 ετών
- έχετε έναν στενό συγγενή με διαβήτη (όπως γονέα, αδελφό ή αδελφή)
- είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ή δεν είστε πολύ σωματικά δραστήριοι
Το εργαλείο Know Your Risk του Diabetes UK μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε το επίπεδο κινδύνου σας. Εισαγάγοντας λεπτομέρειες όπως η εθνικότητα, η ηλικία, το ύψος, το βάρος και η μέτρηση της μέσης σας, θα παρέχει μια αξιολόγηση του προσωπικού σας κινδύνου να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2 και συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια.
Πότε πρέπει να δείτε γιατρό για τον διαβήτη;
Καλό θα είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν έχετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 ή ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθετε διαβήτη τύπου 2.
Απαιτείται μια εξέταση αίματος για τη διάγνωση, η οποία μπορεί να χρειαστεί να γίνει σε διαφορετική τοποθεσία, όπως ένα κέντρο υγείας ή νοσοκομείο, εάν δεν μπορεί να διεξαχθεί από τον γιατρό σας. Όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί ο διαβήτης και ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο το καλύτερο. Η έγκαιρη θεραπεία ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο άλλων επιπλοκών στην υγεία.