Διαβήτης: Το ασυνήθιστο σημάδι όταν μιλάτε που θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα της νόσου

Ο διαβήτης είναι μια σοβαρή και τυπικά δια βίου πάθηση που αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Υπάρχουν πολλά γνωστά συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε, ωστόσο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια άλλη αλλαγή στο σώμα σας -και συγεκριμένα στον τρόπο που μιλάτε- θα μπορούσε να είναι ένα απροσδόκητο σύμπτωμα του διαβήτη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) είναι μια μεταβολική νόσος, που περιλαμβάνει ακατάλληλα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αν και δεν είναι γνωστό τι ακριβώς προκαλεί τον διαβήτη τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 αυτό συχνά συνδέεται με παράγοντες όπως το υπερβολικό βάρος και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Ωστόσο, μπορεί να είναι και κληρονομικός και σε οικογένειες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για τον διαβήτη, υπάρχουν όμως διαθέσιμες θεραπείες που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε πάθηση ή ασθένεια, όσο πιο γρήγορα εντοπίσετε τα συμπτώματα, όπως το αίσθημα δίψας, η κόπωση και η συχνότερη ανάγκη ούρησης, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Παγκοσμίως, 1 στους 11 ενήλικες έχει σακχαρώδη διαβήτη. Η εμφάνισή του αυξάνεται σταδιακά από τη γέννηση και κορυφώνεται στις ηλικίες 4 έως 6 ετών και μετά ξανά από 10 έως 14 ετών.

Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη φωνή

Τώρα, λοιπόν, ερευνητές από τον Καναδά υποστηρίζουν ότι η υψηλότερη φωνή θα μπορούσε να είναι προειδοποιητικό σημάδι της πάθησης. Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, έδειξαν ότι όσο αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξάνεται και η συχνότητα της φωνής ενός ατόμου.

Αυτή η σχέση βρέθηκε να ισχύει όχι μόνο για άτομα με διαβήτη αλλά και για άτομα με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν και η αλλαγή είναι ανεπαίσθητη– μια αύξηση μόλις 0,02 Hz στη συχνότητα για κάθε 1 mg/dL αύξηση της γλυκόζης στο αίμα- είναι αρκετά συνεπής ώστε να είναι ανιχνεύσιμη.

Επομένως, εάν το σάκχαρό σας από το φυσιολογικό επίπεδο νηστείας των 80 mg/dL φτάσει στα 180 mg/dL μετά από ένα γεύμα, το ύψος της φωνής σας μπορεί να αυξηθεί κατά περίπου 2 Hz. Αν και αυτή είναι μια αλλαγή πολύ μικρή για να την παρατηρήσει το ανθρώπινο αυτί, είναι δυνητικά ανιχνεύσιμη από μια ευαίσθητη ακουστική ανάλυση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Με την καθιέρωση μιας σημαντικής θετικής συσχέτισης μεταξύ των επιπέδων γλυκόζης και της βασικής συχνότητας, η μελέτη μας παρέχει πειστική αιτιολόγηση για περισσότερη έρευνα σχετικά με τη χρήση της φωνής για την πρόβλεψη και την παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης», δήλωσε ο Jaycee Kaufman, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας στο Klick Labs, και πρόσθεσε:

«Ενώ οι τρέχουσες μέθοδοι παρακολούθησης της γλυκόζης είναι συχνά επεμβατικές και άβολες, η φωνητική παρακολούθηση της γλυκόζης θα μπορούσε να είναι τόσο εύκολη όσο η ομιλία σε smartphone, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για τα περίπου 463 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο που ζουν με διαβήτη τύπου 2».

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη περιελάμβαναν άτομα με φυσιολογικό σάκχαρο στο αίμα, προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2. Η σχέση μεταξύ του τόνου της φωνής και της γλυκόζης διατηρήθηκε σε όλες αυτές τις ομάδες, αν και ήταν ελαφρώς ασθενέστερη σε άτομα με διαβήτη.

Άλλα συμπτώματα του διαβήτη

Τα συμπτώματα του διαβήτη που πρέπει να προσέχετε, όπως αναφέρονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS), περιλαμβάνουν:

  • Ούρηση περισσότερο από το συνηθισμένο
  • Αίσθημα δίψας όλη την ώρα
  • Αίσθημα έντονης κούρασης
  • Αδυνάτισμα χωρίς προσπάθεια
  • Κνησμός γύρω από το πέος ή τον κόλπο σας ή επανειλημμένη εμφάνιση άφθας
  • Κοψίματα ή πληγές που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν
  • Θολή όραση.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα διαβήτη, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Πηγή: oloygeia.gr