Διαβήτης τύπου 1: Επιστήμονες έκαναν τα λιποκύτταρα να παράγουν ινσουλίνη και εξάλειψαν την ανάγκη για ενέσεις – Σπουδαία ανακάλυψη

Σε μια πρωτοποριακή ιατρική ανακάλυψη, επιστήμονες στην Κίνα κατάφεραν να αναστρέψουν τις επιπτώσεις που προκαλεί ο διαβήτης τύπου 1 σε έναν ασθενή, μετατρέποντας τα λιποκύτταρά του σε β-κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, εξαλείφοντας την ανάγκη για ενέσεις.

Αυτή η καινοτόμος διαδικασία αποτελεί σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση του διαβήτη, δείχνοντας τη δυνατότητα των επαναπρογραμματισμένων κυττάρων να αποκαθιστούν την παραγωγή ινσουλίνης στο σώμα.

Η ασθενής, που υποβλήθηκε σε αυτή την πειραματική θεραπεία, διατηρεί φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα χωρίς πρόσθετη ινσουλίνη για περισσότερο από έναν χρόνο.

Πώς κατάφεραν οι επιστήμονες να μετατρέψουν τα λιποκύτταρα σε κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Κέντρο Επιστημών Ζωής Πεκίνου-Τσινγκχούα του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Cell.

Ο Δρ. Hongkui Deng, επικεφαλής της έρευνας, ανέφερε ότι πριν από τη θεραπεία, η ασθενής δυσκολευόταν να ρυθμίσει τη γλυκόζη στο αίμα της, καθώς περνούσε λιγότερο από το μισό της ημέρας εντός υγιών ορίων. Μετά τη θεραπεία, το ποσοστό αυτό βελτιώθηκε εντυπωσιακά στο 98%.

Η διαδικασία περιλάμβανε την εξαγωγή λιποκυττάρων της ίδιας της ασθενούς και την επαναφορά τους σε μια «πολυδύναμη» κατάσταση, στην οποία τα κύτταρα μπορούν να εξελιχθούν σε οποιονδήποτε τύπο κυττάρου.

Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές, οι επιστήμονες καθοδήγησαν αυτά τα κύτταρα να γίνουν νησιδιακά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, τα οποία εμφυτεύτηκαν στην κοιλιακή χώρα της. Μέσα σε 75 ημέρες από τη μεταμόσχευση, η ασθενής παρουσίασε ταχεία βελτίωση και δεν χρειάστηκε πλέον ενέσεις ινσουλίνης.

Ιστορικά, οι μεταμοσχεύσεις νησιδιακών κυττάρων απαιτούσαν κύτταρα από θανόντες δότες, αλλά αυτή η προσέγγιση περιορίζεται από τη διαθεσιμότητα δοτών και την ανάγκη για δια βίου ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για την αποφυγή απόρριψης.

Η νέα τεχνική, που χρησιμοποιεί τα ίδια τα κύτταρα του ασθενούς, προσφέρει μια πιο βιώσιμη λύση, δημιουργώντας μια δυνητικά απεριόριστη πηγή νησιδιακών κυττάρων και μειώνοντας τον κίνδυνο ανοσολογικής απόρριψης.

Διαβήτης τύπου 1: Ελπίδες για θεραπεία από τη νέα μέθοδο

Ο Δρ. Kevan Herold της Ιατρικής Σχολής του Yale, παρότι δεν συμμετείχε στην έρευνα, χαρακτήρισε τα ευρήματα «ιδιαίτερα ενθαρρυντικά», σημειώνοντας ότι ενισχύουν τα δεδομένα που υποστηρίζουν τις θεραπείες με βλαστοκύτταρα για τον διαβήτη τύπου 1.

Η νέα μέθοδος προσφέρει επίσης πρακτικά πλεονεκτήματα: η εμφύτευση κυττάρων στην κοιλιακή χώρα επιτρέπει εύκολη παρακολούθηση μέσω μαγνητικής τομογραφίας (MRI) και τα κύτταρα μπορούν να αφαιρεθούν αν χρειαστεί.

Αν και αυτή η εξέλιξη προσφέρει ελπίδα σε πολλούς, η πρόκληση της ανοσολογικής απόρριψης παραμένει. Για να επεκταθεί αυτή η θεραπεία σε περισσότερους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να γίνουν τα νησιδιακά κύτταρα που προέρχονται από βλαστοκύτταρα λιγότερο ευάλωτα στις ανοσολογικές επιθέσεις χωρίς ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Αυτή η ελπιδοφόρα εξέλιξη, σε συνδυασμό με παρόμοιες έρευνες από άλλους οργανισμούς όπως η Vertex Pharmaceuticals, υποδηλώνει ένα μέλλον όπου η ανεξαρτησία από την ινσουλίνη μπορεί να γίνει πραγματικότητα για άτομα με διαβήτη τύπου 1.