Διαβήτης τύπου 2: Οι δύο καλύτεροι τρόποι να τον αντιστρέψετε φυσικά, σύμφωνα με γιατρό

Ο Δρ. Jason Fung, γνωστός και ως The Fasting Doctor, περιέγραψε τις βασικές διατροφικές αλλαγές που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το μείζον αυτό πρόβλημα.

Ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται από επικίνδυνα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε επειδή το σώμα σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, είτε τα κύτταρα σας δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη, κατάσταση γνωστή και ως αντίσταση στην ινσουλίνη.

Ολοένα και συχνότερος ο διαβήτης τύπου 2

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αυτή η κατάσταση του σακχάρου στο αίμα γίνεται ολοένα και πιο συχνή.

Μιλώντας στον Steven Bartlett σε ένα πρόσφατο podcast του The Diary of a CEO, ο Δρ. Fung είπε: «Από τη δεκαετία του 1970 είχαμε μια αύξηση στην παχυσαρκία. Στη συνέχεια είχαμε μια αύξηση στον διαβήτη τύπου 2».

«Αλλά νομίζω ότι το πιο συναρπαστικό, το πιο πολλά υποσχόμενο πράγμα που έχω ακούσει εδώ και πολύ καιρό είναι ότι μπορείτε να αρχίσετε να αναστρέφετε αυτήν την ασθένεια αλλάζοντας τη διατροφή σας», πρόσθεσε ο ειδικός.

Όπως εξήγησε, ο διαβήτης τύπου 2 είναι σε μεγάλο βαθμό μια διατροφική ασθένεια, επομένως η θεραπεία του με φάρμακα δεν πρόκειται να τον ανακόψει.

«Αν χορηγήσετε φάρμακα σε μια διατροφική ασθένεια, δεν πρόκειται ποτέ να τη διορθώσετε γιατί δεν έχετε εντοπίσει το βασικό πρόβλημα», υπογράμμισε.

Οι 2 καλύτεροι τρόποι για αντιστροφή του διαβήτη

  1. Μείωση των υδατανθράκων
  2. Διαλειμματική νηστεία

Έχοντας αυτό υπόψη, ο γιατρός συνέστησε να αλλάξετε τη διατροφή σας, με έμφαση στη μείωση των υδατανθράκων ή στη χρήση διαλειμματικής νηστείας. Η διαλειμματική νηστεία αναφέρεται σε μια δίαιτα που απαιτεί να περνάτε παρατεταμένες περιόδους χωρίς φαγητό.

Μερικές δημοφιλείς προσεγγίσεις περιλαμβάνουν τη νηστεία 5:2, όπου τρώτε μια κανονική διατροφή πέντε ημέρες την εβδομάδα και νηστεύετε δύο ημέρες την εβδομάδα, ή καθημερινή νηστεία περιορισμένου χρόνου, όπου τρώτε κανονικά αλλά μόνο μέσα σε ένα παράθυρο οκτώ ωρών κάθε μέρα.

«Αν δεν τρώτε, θα εξαντλήσετε τη γλυκόζη στο αίμα σας και ο διαβήτης σας θα βελτιωθεί», εξήγησε ο Δρ. Fung.

Η επιστήμη πίσω από τη διαλειμματική νηστεία για τον διαβήτη

Επιπλέον, τα αποτελέσματα αυτής της δημοφιλούς δίαιτας υποστηρίζονται ακόμη και από έρευνες. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, διαπίστωσε ότι η διαλειμματική νηστεία θα μπορούσε να αντιστρέψει εντελώς τον διαβήτη τύπου 2.

Εξετάζοντας 72 άτομα ηλικίας μεταξύ 38 και 72 ετών με διαβήτη τύπου 2 χωρισμένα σε δύο ομάδες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι 17 από τους 36 συμμετέχοντες στην ομάδα νηστείας πέτυχαν ύφεση του διαβήτη, σε σύγκριση με ένα μόνο άτομο στην ομάδα ελέγχου. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να μιλάτε με το γιατρό σας πριν κάνετε μια ριζική διατροφική αλλαγή.

Όσον αφορά τη μείωση των υδατανθράκων, ο Δρ Fung είπε: «Η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη και τα διατροφικά της περιοδικά μιλούν για την ύπαρξη επιστημονικών στοιχείων για την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2 με τη μείωση των υδατανθράκων. Και μετά, το επόμενο βήμα για την καύση του σακχάρου, εκεί έρχεται στο προσκήνιο η νηστεία».