Διαγνωστικές εξετάσεις: Η αποζημίωση, οι περιορισμοί και οι εξαιρέσεις

Υπουργική Απόφαση ρυθμίζει ζητήματα για το χρόνο που μπορούν να γίνουν οι διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να αποζημιώνονται.

Διευκρινίσεις για το κάθε πότε μπορεί ένας ασφαλισμένος να αποζημιώνεται για τις διαγνωστικές εξετάσεις που του συνταγογραφεί ο γιατρός, δημοσιεύτηκαν σε Υπουργική Απόφαση, με βάση την οποία αίρονται και οι περιορισμοί που είχαν οριστεί για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με χρόνια ή σοβαρά νοσήματα.
Ειδικότερα η άρση των περιορισμών αφορά σε ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς, ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ασθενείς με καρδιακές αρρυθμίες καθώς και σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης.

Ειδικότερα, ανά 4 ημέρες αποζημιώνονται οι εξετάσεις:

Γενική Αίματος, Γενική Ούρων, Σάκχαρο, Ουρία, Κρεατινίνη, Αμυλάση ορού, Ουρικό Οξύ, ΑLP, SGOT, SGPT, γ-GT, LDH, Ολική Χολερυθρίνη, Άμεση Χολερυθρίνη, Κάλιο, Νάτριο, Ασβέστιο, Αλβουμίνη ορού, CPK, CPK-MB, Τροπονίνη, PT-INR, APTT, Ποσοτικό CRP, Επίπ.δ. φαρμάκου, Ακτινογραφίες (επανάληψη ίδιου ακτινογραφικού ελέγχου), ΗΚΓ, Ομάδα αίματος μετά διασταυρώσεως.
Από τον χρονικό περιορισμό των τεσσάρων ημερών εξαιρούνται οι ογκολογικοί ασθενείς, οι αιματολογικοί ασθενείς, οι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, οι ασθενείς με καρδιακές αρρυθμίες καθώς και οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης.

Ανά 2 ημέρες:

  •  Β- Χοριακή Γοναδοτροπίνη.

Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για β- χοριακή γοναδοτροπίνη και για έλεγχο με LH, Ε2, Προγεστερόνη, στις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση (με υποχρεωτική αναγραφή στο σχόλιο: «Διέγερση ωοθηκών σε κύκλο IVF» ή «Εμβρυομεταφορά σε φυσικό κύκλο»).

Ανά τρεις μήνες (12 εβδομάδες):

Βιταμίνη Β12, Προσδιορισμός Φυλλικού Οξέος, Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη *Εξαιρούνται του κανόνα ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου Ι και ο Διαβήτης Κύησης.

Ανά 6 μήνες (24 εβδομάδες):

Ολική 25(ΟΗ) Βιταμίνη D- 1, 25 (OH)2vitD, Ομοκυστεϊνη

Ανά έτος (48 εβδομάδες):

  •  Anti-TG, Anti-TPO ανά έτος (ως ισχύει), ενώ ανά 6μηνο μόνο για τη διάγνωση της νόσου με κωδικό C73 καθώς και για ασθενείς που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες,
  •  FT3 ανά έτος, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που ως διάγνωση μπαίνει «κύηση», οπότε θα συνταγογραφείται χωρίς χρονικό περιορισμό.
  •  Lpa. Σε περίπτωση που η πρώτη μέτρηση της Lpa είναι εντός φυσιολογικών ορίων η εξέταση δεν επαναλαμβάνεται (άπαξ)

Απεικονιστικές εξετάσεις

Με την ίδια απόφαση ορίζεται και η υπαγωγή σε κανόνα επανάληψης της εξέτασης PET/CT ως εξής:

τον πρώτο χρόνο της νόσου το ανώτερο ανά 4μήνες και τα επόμενα χρόνια ανά 6 μήνες. Εάν κριθεί ιατρικά απαραίτητη επιπλέον εξέταση, θα μπορεί να διενεργηθεί κατόπιν έγκρισης από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (Α.Υ.Σ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

Αντίστοιχα, για Triplex αγγείων σώματος ορίζεται η υπαγωγή σε κανόνα επανάληψης ως εξής:

Για τον ίδιο ΑΜΚΑ ασφαλισμένου επιτρέπεται η συνταγογράφηση και εκτέλεση της ίδιας εξέτασης έως 2 φορές εντός διαστήματος ενός έτους για: υπερηχητική αρτηριογραφία καρωτίδων και σπονδυλικών αρτηριών έγχρωμο, υπερηχητική αρτηριογραφία αορτής έγχρωμο, υπερηχητική αρτηριογραφία λαγονίων αρτηριών έγχρωμο, υπερηχητική αγγειογραφία νεφρικών αγγείων έγχρωμο, υπερηχητική αρτηριογραφία άνω άκρων έγχρωμο (Έγχρωμη υπερηχητική αγγειογραφία αρτηριών),υπερηχητική αρτηριογραφία κάτω άκρων έγχρωμο (Έγχρωμη υπερηχητική αγγειογραφία αρτηριών), υπερηχητική φλεβογραφία κάτω άκρων έγχρωμο (Έγχρωμη υπερηχητική αγγειογραφία φλεβών).

Η συνταγογράφηση των όλων των παραπάνω εξετάσεων κατά παρέκκλιση των ανωτέρω χρονικών διαστημάτων επιτρέπεται, όμως σε αυτή την περίπτωση εκδίδεται παραπεμπτικό με την ένδειξη «δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΠΥ σε ιδιώτη πάροχο», οπότε και θα πρέπει να εκτελεστεί μόνο σε δημόσια δομή.

Ειδικώς για τα triplex αγγείων σώματος εξαιρείται η συνταγογράφηση από ιατρούς Αγγειοχειρουργούς, Νεφρολόγους και Ογκολόγους, οι οποίοι δύνανται να συνταγογραφήσουν παραπεμπτικά και να εκτελεστούν σε ιδιώτη πάροχο κατά παρέκκλιση των ανωτέρω χρονικών διαστημάτων, επισυνάπτοντας αναλυτική ιατρική γνωμάτευση. Οι χρονικοί περιορισμοί δεν ισχύουν για τις εξετάσεις που η επανάληψή τους έχει καθοριστεί ή θα καθοριστεί στο μέλλον σε διαγνωστικό πρωτόκολλο.

Πηγή: oloygeia.gr