Τέλος έβαλε εφετείο της Βραζιλίας στην εφαρμογή του υγειονομικού πάσου για τον περιορισμό του κορονοϊού, που εδώ και μία εβδομάδα είναι υποχρεωτικό για την είσοδο των πολιτών σε κάποιους χώρους του Ρίο ντε Τζανέιρο, χαρακτηρίζοντάς το «υγειονομική δικτατορία».
Ο δικαστής Πάολο Ρανγκέλ χαρακτήρισε το υγειονομικό πάσο, την εντολή για την εφαρμογή του οποίου είχε δώσει ο δήμαρχος του Ρίο Εντουάρντο Παές, “υγειονομική δικτατορία” και συνέκρινε “τις διώξεις” που υφίστανται όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού με τις διώξεις εναντίον των Εβραίων.
Από τις 15 Σεπτεμβρίου για να εισέλθει κάποιος σε πολλά τουριστικά αξιοθέατα του Ρίο, την τουριστική πρωτεύουσα της Βραζιλίας, όπως και σε πολιτιστικούς αλλά και σε αθλητικούς χώρους ήταν απαραίτητο να διαθέτει υγειονομικό πάσο.
“Το έχω πει και με άλλες ευκαιρίες και το επαναλαμβάνω εδώ. Το διάταγμα αυτό χωρίζει την κοινωνία σε δύο ομάδες: τους εμβολιασμένους και τους μη εμβολιασμένους, εμποδίζοντας τους μη εμβολιασμένους να μετακινούνται ελεύθερα σε όλους τους χώρους του Ρίο ντε Ζανέιρο, ένα μεγάλο πλήγμα στην ελευθερία της μετακίνησης”, τόνισε ο δικαστής στην απόφασή του.
Σε άλλο σημείο της απόφασής του ο Ρανγκέλ υπενθύμισε ότι οι Εβραίοι διώχθηκαν “λόγω του φόβου ότι θα μολύνουν τους ανθρώπους, οι οποίοι τους αντιμετώπιζαν ως ανίκανους, επικίνδυνους και βλαβερούς ανθρώπους για την κοινωνία”.
Επίσης, ο δικαστής αναφέρθηκε στον Αδόλφο Χίτλερ, ο οποίος “μέσω της ναζιστικής προπαγάνδας ενστάλαξε στους πολίτες τον φόβο για τους Εβραίους και τους τσιγγάνους”.
Στο Ρίο περίπου 33.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην covid-19, με το ποσοστό θνητότητας να φτάνει τους 440 ανθρώπους ανά 100.000, πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο στη Βραζιλία (283). Συνολικά η χώρα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από cοvid-19 παγκοσμίως, 596.000, μετά τις ΗΠΑ.