Διπλάσιες πιθανότητες για τους σεξουαλικά ενεργούς ομοφυλόφιλους άνδρες να αναπτύξουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Οι άντρες που κάνουν σεξ με άντρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve αναφέρουν ότι το ρίσκο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου είναι παραπάνω από διπλάσιο σε ομοφυλόφιλους σε σχέση με ετεροφυλόφιλους όταν συμμετείχαν σε σεξουαλική δραστηριότητα υψηλού κινδύνου.

Γι αυτή τη μελέτη, ως υψηλού κινδύνου σεξουαλική δραστηριότητα θεωρήθηκε η σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία και το να έχεις πολλαπλούς σεξουαλικούς παρτενέρ.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που καταδεικνύει υψηλότερο επιπολασμό της IBD σε άνδρες που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα υψηλού κινδύνου του ίδιου φύλου», λέει ο Emad Mansoor, επίκουρος καθηγητής στο Case Western Reserve School of Medicine και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σε μια δήλωση . «Η μελέτη μας αναμένεται να ανοίξει ένα νέο πεδίο έρευνας για τις φλεγμονώδεις καταστάσεις του γαστρεντερικού συστήματος».

Δεν γνωρίζουμε πολλά για τις αιτίες της IBD. Σύμφωνα με το Gallup, πάνω από το 7,1% του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών αναγνωρίζεται ως LGBTQIA+, από το 5,6% που καταγράφηκε το 2020. Ο Fabio Cominelli, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, λέει ότι η κατανόηση της αιτίας της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας, ενώ θα μειώσει επίσης το στίγμα πίσω από αυτές τις καταστάσεις.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 58 οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ μεταξύ 2002 και 2022. Από τα άτομα που συμμετείχαν σε σεξουαλική δραστηριότητα υψηλού κινδύνου του ίδιου φύλου, το 0,8% είχε επίσης νόσο του Crohn και το 1,26% είχε ελκώδη κολίτιδα . Ο κίνδυνος και για τις δύο ασθένειες ήταν υψηλότερος από ό,τι για τους άνδρες που έκαναν σεξ με γυναίκες. Στην ετεροφυλοφιλική δραστηριότητα υψηλού κινδύνου, το 0,49% των ανδρών είχε νόσο του Crohn και το 0,52% είχε ελκώδη κολίτιδα.