Κάποτε θα φάνταζαν σενάρια φαντασίας, όμως η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται ότι μας προσγειώνει σε μία τρομακτική πραγματικότητα, με τον Νίκο Τζανάκη να κάνει την πρόβλεψη για 6.000 κρούσματα καθημερινά τον Αύγουστο. Και δεν είναι ο μόνος ειδικός που εκφράζει την συγκεκριμένη ανησυχία. Αλλωστε οι εκτιμήσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας, από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού είναι εξαιρετικά έγκυρες και πάντα επιβεβαιώνονται.
Για αυτό άλλωστε έσπευσε να τον επιβεβαιώσει και ο ο Στέλιος Λουκίδης πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητή Ιατρικής στο ΕΚΠΑ. «Άκουγα σήμερα το πρωί τον καθηγητή τον κ. Τζανάκη που οι προβλέψεις του πάντα είναι ισχυρές και πέφτουν μέσα σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ότι μπορεί να μπορεί να φτάσουμε σε αριθμό (κρουσμάτων) που δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ ή δεν έχουμε φανταστεί ποτέ» σημείωσε ο κ. Λουκίδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο κ. Τζανάκης ήταν ξεκάθαρος: «Οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν σχεδόν όλοι. Ένα παιδάκι που θα επιστρέψει σπίτι του από την κατασκήνωση είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα κολλήσουν όλοι οι οικείοι του με τους οποίους θα έρθει σε επαφή έστω μερικά λεπτά αυτό το παιδάκι».
Και συνέχισε: «Η πιο σωστή ίσως πρόβλεψη, αυτό που τελικώς θα γίνει, θα προσεγγίσει τα 4.000 κρούσματα σαν κινητός μέσος όρος προς τις αρχές Αυγούστου και βεβαίως θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα περίπου στις 20 με 22 Ιουλίου. Μια περαιτέρω εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που δεν ξέρουμε που θα πάει, η κορυφή της είναι ακόμα άδηλη, μπορεί να πάει στα 5.000 κρούσματα, μπορεί στα 4.500 μπορεί και στα 6.000 κρούσματα… Επομένως πρέπει να σκεφτούμε πώς θα αυξήσουμε τον εμβολιαστικό ρυθμό και να περιέχουμε το ευμενές σενάριο».
Λουκίδης: Τέταρτο κύμα με μετάλλαξη Δέλτα
Ο κ. Λουκίδης εκτίμησε ότι η χώρα μας βρίσκεται είτε στις παρυφές τέταρτου κύματος, είτε σε αυξομοιώσεις του τρίτου, ωστόσο εάν η εκθετική αύξηση κρουσμάτων συνεχιστεί και η μετάλλαξη Δέλτα επικρατήσει είναι σίγουρος ότι θα πρέπει να ονομαστεί τέταρτο κύμα.
Εξέφρασε την επιφύλαξή του για τον αριθμό των νοσηλειών που παραμένει χαμηλός, λέγοντας ότι μετά την ανακοίνωση των περιστατικών πρέπει να περάσουν επτά με δέκα ημέρες για να αποτιμηθεί ότι «η έναρξη του κύματος δεν βγάζει νοσηλείες».
«Μπορεί να δούμε νοσηλείες ακόμη των 400 και των 500 περιστατικών. Δεν μπορούμε να δούμε ακόμα την έξαρση των τελευταίων ημερών οπότε σε αυτό το κομμάτι πρέπει να είμαστε συντηρητικοί και να το αποτιμήσουμε προς το τέλος της άλλης εβδομάδας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
«Επίθεση» της μετάλλαξης Δέλτα στους νέους
Παράλληλα ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ένα στοιχείο, που αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού του τελευταίου 24ώρου. Όπως λοιπόν ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter, ο μέρος όρος ηλικίας των 2.327 κρουσμάτων που εντοπίστηκαν είναι τα 28,5 έτη.
Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έχει εξαπλωθεί στις νεαρές ηλικίες, όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει διαπιστωθεί μία χαλάρωση στα μέτρα προστασίας, ειδικά με τα πάρτι που οργανώθηκαν, και αποτέλεσαν εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Όπως έχουν πει πολλοί ειδικοί, τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων κορονοπάρτι, θα φαίνονται από μέρα σε μέρα.
Αναλυτικά τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι 2.327, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Παράλληλα, καταγράφηκαν 2 θάνατοι, ενώ 142 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 437.345 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 153 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.986 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα η Αττική παραμένει στο επίκεντρο του κορονοϊού, καθώς εντοπίστηκαν τα 1.239 από τα 2.327 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 9 Ιουλίου ο ΕΟΔΥ. Από αυτά, τα 14 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και τα υπόλοιπα 2.313 είναι εγχώριες μολύνσεις.
Tα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:
- Ανατολική Αττική: 179 κρούσματα
- Βόρειος Τομέας Αθηνών: 229 κρούσματα
- Δυτική Αττική: 24 κρούσματα
- Δυτικός Τομέας Αθηνών: 156 κρούσματα
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 291 κρούσματα
- Νήσων: 8 κρούσματα
- Νότιος Τομέας Αθηνών: 217 κρούσματα
- Πειραιώς: 135 κρούσματα
Μεγάλη αύξηση παρατηρείται στην Κρήτη όπου εξαπλώνεται ραγδαία η μετάλλαξη Δέλτα. Εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο 126 και στο Ρέθυμνο 94. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 117, ενώ 111 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.