Δυτική Γερμανία: Σφοδρές πλημμύρες με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους

Τουλάχιστον 58 εκτιμάται ότι είναι νεκροί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες που έπληξαν τη δυτική Γερμανία ενώ συνολικά στην Ευρώπη οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 67 ανθρώπους.

Στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, οι ζημιές είναι πολλές. Ομως, η κατάσταση είναι δραματική στη Γερμανία.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν άλλοι τέσσερις νεκροί, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα «τουλάχιστον 30» σε αυτήν την περιοχή.

Στη Ρηνανία-Παλατινάτο οι αρχές έκαναν λόγο για άλλους 9 νεκρούς, πέραν των 19 που είχαν ήδη ανακοινωθεί νωρίτερα.

Η περιφέρεια του Έουσκιρχεν (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) έχει πληγεί ιδιαίτερα και 15 άνθρωποι έχουν χάσει εκεί τη ζωή τους, διευκρίνισε η τοπική αστυνομία, προσθέτοντας πως «δεν έχουν βρεθεί ακόμη όλα τα πτώματα».

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Αστυνομίας, η κατάσταση παραμένει ασταθής, ενώ τα θύματα έχουν εντοπιστεί σε διάφορα σημεία. Στην περιοχή Αντενάου καταστράφηκαν έξι σπίτια κατά τη διάρκεια της νύχτας και πολλά ακόμη θεωρούνται ασταθή.

Η Αστυνομία καλεί επανειλημμένα τον κόσμο να παραμείνει σε ασφαλή σημεία, προειδοποιώντας για κατεστραμμένους δρόμους και γέφυρες, ενώ ζητάει από τους κατοίκους της περιοχής να σεβαστούν την προσπάθεια των σωστικών συνεργείων και να μην εμποδίζουν το έργο τους.

Τουλάχιστον 200.000 άτομα έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς πολλοί σταθμοί των μετασχηματιστών απενεργοποιήθηκαν για λόγους ασφαλείας, ενώ κάποιες εγκαταστάσεις δεν ήταν δυνατό να προσεγγιστούν, λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Κλίματος του κρατιδίου, η βροχόπτωση έφθασε τα 148 λίτρα το τετραγωνικό μέτρο, ένα «νέο φαινόμενο» για αυτή την εποχή και την περιοχή. Επιτόπου βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ενώ τις προσπάθειες συνδράμουν οι ένοπλες δυνάμεις με ειδικά ερπυστριοφόρα οχήματα.

«Σε πολλά μέρη έχουν αναπτυχθεί πυροσβέστες και διασώστες. Δεν έχουμε ακόμη πολύ ακριβή εικόνα επειδή τα μέτρα διάσωσης συνεχίζονται», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Δύο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους χθες, Τετάρτη, στην περιοχή Ζάουερλαντ, βορειοανατολικά της Βόννης, ανακοίνωσε η αστυνομία. Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) μετέδωσε ότι ο ένας πνίγηκε και ο δεύτερος κατέρρευσε αφού πήρε μέρος σε μια επιχείρηση διάσωσης.

Οι σιδηροδρομικές και οι οδικές μεταφορές στην περιοχή έχουν διακοπεί, όπως και η ναυσιπλοΐα στον Ρήνο, ο οποίος αποτελεί μια σημαντική εμπορική αρτηρία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, έκανε λόγο για «καταστροφή» και υποσχέθηκε κυβερνητική βοήθεια στους πληγέντες. «Εχουμε όλο και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι πλημμύρες που βιώνουν κάποια τμήματα της Γερμανίας αυτή τη στιγμή και οι οποίες είναι πραγματικά δραματικές με πολλούς τραγικούς θανάτους, είναι ένα παράδειγμα για αυτό. Αν κοιτάξουμε τα ετήσια στοιχεία, τότε θα διαπιστώσουμε ότι πάντα υπήρχαν καταιγίδες και πλημμύρες, αλλά η συχνότητα είναι απλά ανησυχητική και μας ωθεί να δράσουμε», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.