Δ. Κουφοντίνας: Στη ΜΕΘ Λαμίας, μετρώντας 40 μέρες απεργία πείνας

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Λαμίας μεταφέρθηκε σήμερα το απόγευμα ο Δημήτρης Κουφοντίνας, που διανύει την 40ή μέρα απεργίας πείνας.

Σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Λαμίας εισήχθη σήμερα ο Δημήτρης Κουφοντίνας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Επισημαίνεται πως ο καταδικασθείς για τη δράση του στη «17 Νοέμβρη» κρατούμενος διανύει την 40η ημέρα απεργίας πείνας, με την κατάσταση της υγείας του να επιδεινώνεται διαρκώς.

Την εισαγωγή του στην εντατική είχε προαναγγείλει εδώ και δύο μέρες η συνήγορός του, Ιωάννα Κούρτοβικ:

«Ο απεργός, από την προηγουμένη ημέρα είχε εμέτους και αδυνατούσε να πιει νερό. Η κατάσταση ήταν κρίσιμη. Οι γιατροί πολύ ανήσυχοι και προβληματισμένοι, μου εξήγησαν ότι πρέπει να τοποθετηθεί κατεπειγόντως ορός ενυδάτωσης. Όπως είπαν οι γιατροί, η κατάσταση του ήταν επικίνδυνη, καθώς, εκτός από όλα τα υπόλοιπα, μεγάλη απώλεια μυϊκής μάζας, σοβαρή απίσχναση, παρατεταμένη ακινησία με κίνδυνο κατακλίσεων, προβλήματα όρασης (διπλωπίας), αιμορραγία ούλων, αρχόμενη περιφερική νευροπάθεια, έχουν παρουσιαστεί προβλήματα και από τη λειτουργία της χολής σε βάρος του στομάχου, αδυναμία πρόσληψης νερού και κίνδυνος αφυδάτωσης και μπορεί απότομα να προκληθούν πολλαπλοί κίνδυνοι για τη ζωή του. Η κατάσταση ήταν αντίστοιχη με συνθήκες απεργίας δίψας».

Υπενθυμίζεται πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας προχώρησε στην απεργία πείνας με αίτημα να επιστρέψει στο κελί του στον Κορυδαλλό «στην ειδική πτέρυγα που έκτισε ο ίδιος ο υπουργός της καταστολής, ο Μ.Χρυσοχοίδης, για θάψει την 17Ν , και όπου πέρασα τα 16 από τα 18 χρόνια που είμαι στη φυλακή» όπως ανέφερε στη σχετική δήλωση του.

Αξίζει να αναφερθεί πως «με αφορμή την επιδείνωση της υγείας του κρατούμενου απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα», η ΟΕΝΓΕ «δηλώνει άλλη μια φορά πως πάγια και σταθερή θέση των νοσοκομειακών γιατρών σε όλες ανεξαίρετα τις περιπτώσεις απεργίας πείνας είναι:

  1.  Σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία περί ιατρικής δεοντολογίας δεν νοείται ιατρική πράξη χωρίς την εκούσια συναίνεση του έχοντος ικανότητα καταλογισμού ασθενούς και παρά την θέλησή του.
  2.  Ιδιαίτερα δε η αναγκαστική σίτιση θεωρείται βασανιστήριο σύμφωνα με αποφάσεις διεθνών ιατρικών συνεδρίων περί ιατρικής δεοντολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας».