Είναι σύμπτωμα άνοιας ή διαταραχή της μνήμης; Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μόλις φτάσετε σε μια συγκεκριμένη ηλικία, θα εμφανίσετε Αλτσχάιμερ και άνοια. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν θα πάθουν άνοια όλοι οι ηλικιωμένοι, παρόλο που τα ποσοστά αυξάνονται. Εκτιμάται ότι περίπου 1 στα 8 άτομα μεγαλύτερα από 65 ετών πάσχει από Αλτσχάιμερ.

Πότε η απώλεια μνήμης είναι σύμπτωμα άνοιας

Στην άνοια καταστρέφονται σταδιακά εγκεφαλικά κύτταρα και χαρακτηριστικά ο φλοιός του εγκεφάλου ατροφεί. Η άνοια προκαλεί εκτός από διαταραχές και απώλεια μνήμης, αλλαγές στη διάθεση και στην προσωπικότητα ενός ατόμου.

Αν ξεχάσατε που βάλατε τα κλειδιά σας ή το πορτοφόλι σας, πιθανότατα δεν είναι άνοια, αλλά ευθύνεται μάλλον η ηλικία, το άγχος, η κούραση, η θλίψη, ακόμη και κάποια φαρμακευτική αγωγή. Αν ωστόσο τα προβλήματα στη μνήμη χειροτερεύουν και συνεπάγονται και προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να κρύβεται κάποια μορφή άνοιας.

Η ειδική σε θέματα γήρανσης Δρ Macie Smith εμφανίστηκε στο KPRC2 και έδωσε συμβουλές για το πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα της άνοιας έναντι της φυσιολογικής γήρανσης.

«Έχω τα γυαλιά μου στο πρόσωπό μου. Τα ψάχνω. Ξέχασα ότι ήταν στο πρόσωπό μου. Αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε κάτι χειρότερο. Όταν αρχίζετε να παρατηρείτε ότι η μνήμη σας χειροτερεύει ή ότι ξεχνάτε πιο συχνά από ό,τι συνήθως, ή αν το παρατηρήσετε αυτό στο αγαπημένο σας πρόσωπο, ίσως αυτή η απώλεια μνήμης να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα. Τότε δεν θα είναι σε θέση να εκτελέσει λογικές εργασίες ή εργασίες ρουτίνας, όπως το να επιστρέψει στο σπίτι από τη δουλειά ή να φτιάξει ένα φλιτζάνι καφέ» εξήγησε η Δρ Macie Smith.

«Όταν αυτή η απώλεια μνήμης αρχίζει να δυσχεραίνει την καθημερινή σας ζωή ή τη σωματική σας λειτουργία ή τη γνωστική σας λειτουργία, τότε αυτό θα μπορούσε να είναι άνοια» πρόσθεσε η ίδια.

Η φυσιολογική απώλεια μνήμης με τη γήρανση δεν εξελίσσεται γρήγορα σε αντίθεση με την άνοια που χειροτερεύει μέσα σε μερικούς μήνες ως λίγα χρόνια. Διαβάστε τα παρακάτω προβλήματα μνήμης που δεν αποτελούν μέρος της φυσιολογικής γήρανσης.

  • Να ξεχνάει κάποιος πολύ πιο συχνά από ότι μέχρι πριν λίγο καιρό
  • Να ξεχνάει τον τρόπο να κάνει πράγματα που έκανε συνέχεια στο παρελθόν
  • Δυσκολία στο να μάθει νέα πράγματα
  • Να επαναλαμβάνει φράσεις και γεγονότα μέσα στην ίδια συζήτηση
  • Δυσκολία στη λήψη αποφάσεων και τη διαχείριση π.χ. των χρημάτων στο
    πορτοφόλι του
  • Σύγχυση με το χρόνο ή τον τόπο
  • Να τοποθετεί αντικείμενα σε λάθος τόπο ή να μη γνωρίζει τη χρήση τους.

Σύμφωνα με την Δρ Macie Smith, αν παρατηρείτε τα παραπάνω σημάδια, πρέπει να επισκεφθείτε έναν ιατρό, ο οποίος θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την άνοια. Ο ιατρός μπορεί επίσης να διερευνήσει μήπως η λήθη σας προέρχεται από κάτι άλλο που μπορεί να θεραπευθεί, όπως μια ανεπάρκεια αίματος, μια λοίμωξη ή κατάθλιψη.

Ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Σύμφωνα με την ίδια, οι δίαιτες με χαμηλό αλάτι και χαμηλά λιπαρά είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα και τον εγκέφαλο, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η ίδια σας συμβουλεύει ακόμη να είστε δια βίου μαθητής, να διαβάζετε νέα βιβλία, να μαθαίνετε νέες δεξιότητες και να ταξιδεύετε.

Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε τα εγκεφαλικά σας κύτταρα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να τα χάσετε, σύμφωνα με τη Δρ Smith.

Πώς να προσεγγίσετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο που ανησυχεί για την άνοια

«Αυτό είναι τρομακτικό για το άτομο, αλλά και για όλη την οικογένεια, επειδή σκέφτεστε την απώλεια, τη λήθη και τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Το καλύτερο είναι να κάνετε μία συζήτηση με το αγαπημένο σας πρόσωπο, να απευθυνθείτε σε ιατρό και να κάνετε εξετάσεις. Πρέπει να πείτε στο αγαπημένο σας πρόσωπο ότι θα είστε δίπλα του σε όλη αυτή τη μάχη με την άνοια και να μην ανησυχεί» εξήγησε η Δρ Smith.