Εγκεφαλικό: Αυτό το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα πενταπλασιάζει τον κίνδυνο στις γυναίκες

Ερευνητές στη Νότια Κορέα αξιολόγησαν περισσότερες από 163.000 νεαρές και μεσήλικες γυναίκες χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου. Η ομάδα παρακολουθούσε τις συμμετέχουσες, οι οποίες ελέγχονταν τακτικά για παθήσεις υγείας, για έως και 17 χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν μολυνθεί με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), την πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη στις γυναίκες που είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, είχαν δραματικά περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν θανατηφόρα καρδιακή νόσο.

Όσες είχαν νοσήσει κάποια στιγμή στη ζωή τους είχαν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν φραγμένες αρτηρίες, 3,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο και σχεδόν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό από τις γυναίκες που δεν είχαν προσβληθεί.

Οι επιστήμονες πρότειναν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για περαιτέρω έρευνα σχετικά με το εάν το εμβόλιο HPV μπορεί να μειώσει τους θανάτους από καρδιακές παθήσεις.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει μια σχέση μεταξύ της λοίμωξης HPV και υψηλού κινδύνου και θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα», έγραψαν οι ερευνητές.

Το εμβόλιο κατά του HPV, εργαλείο κατά των καρδιαγγειακών κινδύνων

Ο συγγραφέας της μελέτης Dr Swungho Ryo της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Sungkyunkwan είπε: «Εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις στρατηγικές δημόσιας υγείας. Η αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού κατά του HPV μπορεί να είναι μια σημαντική στρατηγική για τη μείωση των μακροπρόθεσμων καρδιαγγειακών κινδύνων».

Οι ερευνητές εξέτασαν 163.250 νεαρές και μεσήλικες γυναίκες στη Νότια Κορέα. Η μέση ηλικία των συμμετεχουσών ήταν 40 έτη και ο μέσος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) ήταν 22, εντός ενός φυσιολογικού εύρους βάρους. Καμία από τις συμμετέχουσες δεν είχε ιστορικό καρδιακής νόσου.

Οι γυναίκες ελέγχονταν για 13 στελέχη HPV και άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, κάθε ή δύο χρόνια κατά μέσο όρο για οκτώμισι χρόνια. Ωστόσο, κάποιες αξιολογήθηκαν και 17 χρόνια αργότερα. Τους δόθηκαν ερωτηματολόγια σχετικά με το ιατρικό τους ιστορικό, τη χρήση φαρμάκων, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και την ποσότητα άσκησης.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα για την υγεία των γυναικών και τα αποτελέσματα των τεστ HPV με δεδομένα για τους θανάτους από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Η φλεγμονή εξαιτίας της μόλυνσης, ένοχη για τους κινδύνους

Προσδιόρισαν ότι οι συμμετέχουσες, οι οποίες ήταν όλες νεαρές, υγιείς γυναίκες, είχαν 9,1 στις 100.000 πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο. Διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στις παχύσαρκες γυναίκες που είχαν μολυνθεί από τον HPV.

Η ομάδα είναι σε μεγάλο βαθμό αβέβαιη γιατί ο HPV αυξάνει αυτούς τους κινδύνους, αν και θεώρησε ότι θα μπορούσε να οφείλεται στη μόλυνση που οδηγεί σε φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία.

«Γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των καρδιαγγειακών παθήσεων και οι ιογενείς λοιμώξεις είναι πιθανοί πυροδοτητές της φλεγμονής», δήλωσε ο Δρ. Hae Suk Cheong, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Sungkyunkwan, και πρόσθεσε:

«Ο HPV είναι γνωστός για τη σύνδεσή του με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά η έρευνα έχει αρχίσει να δείχνει ότι αυτός ο ιός μπορεί επίσης να βρεθεί στην κυκλοφορία του αίματος. Θα μπορούσε να είναι ότι ο ιός δημιουργεί φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, συμβάλλοντας σε φραγμένες και κατεστραμμένες αρτηρίες και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου».

Η ομάδα είπε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για παρακολούθηση της υγείας της καρδιάς σε ασθενείς που είχαν HPV, καθώς και την αυξημένη ανάγκη για εμβολιασμούς κατά του HPV.