Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Μέχρι και ανάκληση άδειας σε φαρμακοποιούς για πλαστά rapid test

Πολύ αυστηρές είναι οι κυρώσεις για τους φαρμακοποιούς που αναρτούν ψευδή αποτελέσματα rapid test, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, μιλώντας στο στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Για τους φαρμακοποιούς ή άλλες παρόμοιες ειδικότητες που έχουν εκ του νόμου το δικαίωμα να διενεργούν rapid, όσοι για 10, 20, 100 ευρώ σκέφτονται ότι μπορούν να παίζουν με τους συναδέλφους τους στα νοσοκομεία, οι ποινές θα φτάσουν εκτός από τις ποινικές κυρώσεις και σε ανακλήσεις αδειών λειτουργίας.

Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους που δεν θέλουν να επιβαρύνονται με το κόστος των rapid test, έχουμε δύο δικλείδες ασφαλείας. Έχουμε την βάση των Ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων και την ενιαία αρχή πληρωμής. Από το γραφείο μας έχουμε 3 άτομα μαζί με το ΥΠΕΣ και παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο ποιοι έχουν υποχρέωση προσκόμισης rapid test και πόσα τελικά προσκομίζονται», τόνισε ο κ. Μπίνης ενώ στάθηκε πως οι υπάλληλοι που δεν τηρούν τα προβλεπόμενα σχετικά με την επίδειξη των rapid, αφενός θα τους κοπεί ο μισθός ενώ θα βρεθούν αντιμέτωποι με πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις.

Η υπόθεση του Έβρου

«Για παράδειγμα, το σημείο που έκρουσε το καμπανάκι στην υπόθεση του Έβρου είναι ότι είδαμε πολλές καταχωρήσεις περίεργες ώρες και μόλις μετέβη επί τόπου και έκανε την έρευνά της η Ελληνική Αστυνομία, ανακάλυψε αυτό το μοτίβο της διενέργειας εικονικών rapid test, προκειμένου ανεμβολίαστοι να μπορούν να πηγαίνουν στην εργασία τους χωρίς να υφίστανται τις κυρώσεις», είπε ο κ. Μπίνης.

Τι έγινε στον Παλαμά Καρδίτσας

«Στον Παλαμά, το αντίστοιχο πρόβλημα δεν ήταν πλαστά πιστοποιητικά, όπως μπερδεύουμε στην συζήτηση, αλλά οι εικονικοί εμβολιασμοί. Μόνο το τελευταίο σ/κ οι δικοί μας άνθρωποι έλεγξαν 5.000, ένα προς ένα πιστοποιητικά για εικονικούς εμβολιασμούς. Και αυτό έχει δυσκολία στην ανίχνευση, γιατί από την στιγμή που μπεις στο σύστημα, το πιστοποιητικό που εκδίδεται είναι νόμιμο, είναι πραγματικό. Εκεί παρακολουθούμε ανώμαλα μοτίβα, πχ δεν μπορεί κάποιος να πηγαίνει από την Κρήτη στην Καρδίτσα για εμβολιασμό. Αν βλέπεις ότι σε έναν Τ.Κ. συρρέουν άνθρωποι από μακρινούς Τ.Κ. την στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν ουρές πια για τους εμβολιασμούς, είναι εύκολο να βρεις ραντεβού κοντά σου» πρόσθεσε ο κ. Μπίνης.

Τα τελευταία 2 χρόνια, σημείωσε ο κ. Μπίνης, οι φορείς ελέγχου βρίσκονται σε απόλυτο συντονισμό με συνεχείς συσκέψεις, χωρίς επικαλύψεις, με τον έναν να αξιοποιεί τις πληροφορίες του άλλου. «Η δυνατότητα που έχουμε να στοχεύσουμε σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και επαγγελματικές δραστηριότητες, σε αναρτήσεις στα σόσιαλ μίντια, σε συγκεκριμένα ιστορικά παραβατικότητας, μας επιτρέπει να συλλέξουμε δεδομένα και φυσικά όταν ανοίξει μια έρευνα, δεν ξέρεις πού θα καταλήξεις».