Εκδήλωση για τον Ιατρικό Τουρισμό και την ανάδειξη της Κρήτης με το πέρας του κορωνοϊού

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5/3/2021 η εκδήλωση με τίτλο «Ιατρικός Τουρισμός: Η Ανάδειξη της Κρήτης μετά την Covid-19 Εποχή», η οποία έλαβε χώρα διαδικτυακά, μέσω της εφαρμογής ZOOM.

Εκ των ομιλητών, πρώτος πήρε τον λόγο ο καθηγητής και ακαδημαϊκός κ. Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, σημειώνοντας πως γίνονται σχετικές έρευνες στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ειδικότερα στο Εργαστήριο Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, για την ανάδειξη του Ιατρικού Τουρισμού. Τα ευρήματα που βασίζονται σε διεθνή στοιχεία είναι σημαντικά, αφού καταδεικνύουν πως η Κρήτη αποτελεί ιδανικό προορισμό για την εφαρμογή του Ιατρικού Τουρισμού, τα οποία όπως ανέφερε ο καθηγητής είναι στην διάθεση της πολιτείας και των επαγγελματιών για να ενισχύσουν την προσπάθεια να καταστεί η Κρήτη ελκυστικός προορισμός.

Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον τουρισμό ευεξίας (wellness tourism) και την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, ειδικότερα δε στάθηκε στην ιαματική πηγή Τεμενίων, του δήμου Καστάνου – Σελίνου, η οποία μπορεί να αποτελέσει ιδανικό σημείο για τον Ιατρικό Τουρισμό. Επίσης όπως σημείωσε, ο ΕΟΤ προτίθεται να δραστηριοποιηθεί για την προβολή του Ιατρικού Τουρισμού σε ευρύτερο πεδίο. Τελευταίος εκ των ομιλητών ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Πάντος, αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών, η προσέγγιση του οποίου ήταν γύρω από την εξωσωματική γονιμοποίηση, διότι όπως ανέφερε αυτή δύναται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος του ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού, αφού παρέχονται εξειδικευμένες και καινοτόμες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στην σημασία διεπιστημονικών συνεργασιών με ειδικούς επιστήμονες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα έχει κάνει ο ίδιος με τον κ. Morshi Farha, CEO του Assuta Haifa Hospital, με σκοπό την προσέλκυση ζευγαριών από τις αραβικές χώρες για υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Στην συνέχεια και αφού οι κύριοι ομιλητές ολοκλήρωσαν τις ομιλίες τους, επί του θέματος τοποθετήθηκε η κ. Γεωργία Μηλάκη, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία τόνισε πως η Περιφέρεια Κρήτης έχει την πρόθεση και την διάθεση να προβάλλει και να προωθήσει τον Ιατρικό Τουρισμό, αφού ήδη έχει ξεκινήσει σειρά σχετικών ενεργειών μέσα από την διοργάνωση συνέδριων κατά το παρελθόν αναφορικά με τον ιατρικό τουρισμό. Τέλος, τον λόγο έλαβε ο γενικός διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς και αναφέρθηκε στο γεγονός πως στην Κρήτη υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης του Ιατρικού Τουρισμού, διότι αποτελεί ιδανικό σημείο για την υλοποίησή του, προτείνοντας συνάμα νέα συνάντηση με σκοπό την προώθηση και προβολή του.

Εν κατακλείδι, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν για μια εκ νέου συνάντηση σχετική με το εν λόγω θέμα, αυτή την φορά με περισσότερους εμπλεκόμενους φορείς, με τον κ. Πάντο να προτείνει την ιδέα ενός παγκόσμιου συνεδρίου για τον Ιατρικό Τουρισμό στη περιοχή της Κρήτης.