Ελλείψεις φαρμάκων: Αντιπαραθέσεις μεταξύ Φαρμακοποιών-Φαρμακαποθηκαρίων

Οι ελλείψεις φαρμάκων πυροδοτούν την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκαρίων. Οι πρώτοι κατηγορούν τους δεύτερους για «ανεξέλεγκτες εξαγωγές φαρμάκων» και οι φαρμακαποθηκάριοι απαντούν ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) βρίσκεται σε σύγχυση μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου στον ΕΟΠΥΥ και επειδή κάποια μέλη του «πιάστηκαν με την γίδα στην πλάτη». Οι Φαρμακαποθηκάριοι θέτουν το ερώτημα: «Γνώριζε ή όχι το ΔΣ του ΠΦΣ για τις παράνομες και αδήλωτες εξαγωγές ορισμένων φαρμακείων

«Για μια ακόμη φορά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας για όσα καταγγέλλονται για τις ανεξέλεγκτες εξαγωγές των φαρμακαποθηκών.
Όπως για παράδειγμα, αποφεύγει να απαντήσει ο Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων τι θα κάνουν οι γονείς που ψάχνουν εναγωνίως εμβόλια για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους και δεν τα βρίσκουν εξαιτίας κάποιων φαρμακαποθηκών που εξάγουν και εμβόλια στο βωμό της αύξησης της υπέρμετρης κερδοφορίας και εις βάρος της Δημόσιας Υγείας», αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, δίνοντας συνέχεια στην κόντρα.

Σχετικά με το πρόσφατο θέμα του σκανδάλου στον ΕΟΠΥΥ «στο οποίο εμπλέκονται ιατροί, φαρμακαποθήκες και φαρμακοποιοί που αναφέρει ο ΠΣΦ, ευτυχώς έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη».

Ο ΠΦΣ αναφέρει ότι «επιχειρείται μια συνειδητή παραπληροφόρηση και λασπολογία περί εμπλοκής φαρμακείων σε εξαγωγικές δραστηριότητες, όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα φαρμακεία βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας δεν επιτρέπεται να εξάγουν φάρμακα.
Μόνο οι φαρμακαποθήκες επιτρέπεται να εξάγουν φάρμακα και μόνο οι φαρμακαποθήκες εξάγουν.

Άλλωστε, ο Π.Σ.Φ. δεν πρέπει να ξεχνά την πρόσφατη υπ’ αριθμόν 2214/2023 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε συνταγματική η απαγόρευση των εξαγωγών των φαρμάκων από τον Ε.Ο.Φ.. Με την απόφαση αυτή έγινε δεκτό μεταξύ άλλων ότι:
Οι φαρμακαποθήκες ως επιχειρήσεις που έχουν, ως κύριο προορισμό της δραστηριότητάς τους, την διάθεση στο κοινό φαρμάκων, ήτοι κρίσιμων αγαθών για τη διαφύλαξη και την αποκατάσταση της υγείας, δεν αποτελούν κοινές, αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις, λειτουργούσες κατά τους όρους του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Η ρύθμιση του καθεστώτος άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας των φαρμακαποθηκών πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν την ιδιομορφία της, το γεγονός δηλαδή ότι η εμπορική δραστηριότητα συνδυάζεται με την υπεύθυνη παροχή ζωτικής σημασίας υπηρεσίας στο κοινωνικό σύνολο, η οποία πρέπει να διασφαλίζει, μεταξύ άλλων, την ελεγχόμενη και ορθολογική διακίνηση των φαρμάκων και τον αδιάλειπτο εφοδιασμό της αγοράς.
Το παράλληλο εμπόριο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη φαρμάκων σε μια εθνική αγορά, να θέσει δηλαδή σε κίνδυνο τον σταθερό, ασφαλή και με τα απαιτούμενα ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμό με φάρμακα του πληθυσμού του κράτους από το οποίο πραγματοποιούνται οι εξαγωγές».

Ο ΠΦΣ επαναλαμβάνει ότι «η λύση του προβλήματος, την οποία έχει καταθέσει στους αρμόδιους φορείς, και επί της οποίας ο Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων τεχνηέντως δεν έχει ακόμη απαντήσει, είναι μία :
Να αποδεχθεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων τον έλεγχο των ποσοτήτων φαρμάκων από τον Ε.Ο.Φ. πριν αυτά εξαχθούν, ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια των φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Οι υπόλογοι δεν μπορούν να γίνονται τιμητές», καταλήγει.

Η απάντηση των Φαρμακαποθηκαρίων

Άμεση ήταν η απάντηση από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων, υπό τον τίτλο: «Κλεπτών γαρ η νυξ, της δε αληθείας το φως».

Ο ΠΣΦ κάνει λόγο για «απέλπιδα προσπάθεια του ΠΦΣ να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, ακολουθώντας τη συνηθισμένη τακτική του λαϊκισμού και του ψεύδους. Επιπλέον, κατανοούμε την ανάγκη του ΔΣ να δικαιολογεί την ύπαρξη του στο δημόσιο διάλογο μέσω συκοφαντιών και διασποράς τρομολαγνείας».
Σημειώνει ότι έχει θέσει κάποια ερωτήματα προς τους Φαρμακοποιούς, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση. «Περιέργως, υπάρχουν ορισμένα σημεία όπου συγκλίνουμε με τον ΠΦΣ» και τα οποία αναδεικνύει.

«Μόνο οι φαρμακαποθήκες επιτρέπεται να εξάγουν φάρμακα».
Ορθότατο! Όμως τα τελευταία γεγονότα αποδεικνύουν πως δεν ακολουθείται από όλους ο νόμος…

«Άλλωστε, ο ΠΣΦ δεν πρέπει να ξεχνά την πρόσφατη υπ’ αριθμόν 2214/2023 απόφαση του  Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε συνταγματική η απαγόρευση των εξαγωγών των φαρμάκων από τον ΕΟΦ».
Ορθότατο επίσης! Ο κλάδος μας σέβεται πάντοτε τις αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων. Δεν υπέπεσε στην αντίληψη μας κάποια παραβίαση τέτοιας απόφασης. Είστε σίγουροι πως μπορείτε να ισχυρισθείτε το ίδιο;

«Κατανοούμε την σύγχυση του ΠΦΣ λόγω της αποκάλυψης του σκανδάλου ΕΟΠΥΥ και επειδή κάποια μέλη του «πιάστηκαν με την γίδα στην πλάτη». ‘Όμως, επειδή εμείς δεν αφήνουμε αναπάντητα ερωτήματα, θα επαναλάβουμε πως προ ολίγων εβδομάδων ο Σύλλογος Φαρμακαποθηκών αιτήθηκε την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών του εμβολίου BEXSERO μεριμνώντας για τους Έλληνες ασθενείς και προλαμβάνοντας την συνήθη τακτική του ΠΦΣ εμπορευματοποίησης του φόβου.
Έχοντας λάβει απαντήσεις στα ερωτήματα τους, μήπως οι κύριοι του ΠΦΣ θα ήθελαν να απαντήσουν σε αυτά που τους έχουν τεθεί; Τα παραθέτουμε εκ νέου διότι κατανοούμε ότι τελούν σε σύγχυση λόγω της επικαιρότητας.

Γνώριζε ή όχι το ΔΣ του ΠΦΣ για τις παράνομες και αδήλωτες εξαγωγές ορισμένων φαρμακείων;

Εν τέλει, οι Συνεταιρισμοί πουλάνε ή όχι σε φαρμακαποθήκες προϊόντα για εξαγωγή; Εξ’ όσων θυμόμαστε και κατά δήλωση του, ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών στο εποπτικό συμβούλιο του οποίου βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΦΣ, εξάγει μόνο όσες ποσότητες πλεονάζουν. Οι συγκεκριμένες εξαγωγές δεν είναι προβληματικές και είναι όλων των άλλων συναδέλφων;

Πέραν του παντογνώστη ΠΦΣ , ποιος συνηγορεί ότι τα εν λόγω φάρμακα είναι «ελλειπτικά»; Κατόπιν ενδελεχούς έρευνας στη λίστα ελλείψεων του ΕΟΦ αλλά και στα δελτία που εκδίδουνε οι Φαρμακευτικές εταιρείες με τις ελλείψεις τους δεν εντοπίστηκαν κάποια από τα προϊόντα

Ο ΠΦΣ ενδιαφέρεται για τη Δημόσια Υγεία ή για την κερδοφορία των άλλων κλάδων;

Αν θεωρούν ότι υπάρχει κάτι παράνομο γιατί δεν πήγανε στην εισαγγελία; Από το 2022 αναμένουμε μάταια την καταγγελία του ΠΦΣ για τον υπό-εφοδιασμό της Ελληνικής αγοράς εκ μέρους των πολυεθνικών εταιρειών.

Δύο νέα ερωτήματα από τον ΠΣΦ

«Ποιος συνδικαλιστικός φορέας αρνείται πεισματικά να συνδεθεί ο κλάδος που εκπροσωπείται στο ΗΣΠΑΔΙΦ και να δηλώνει σε πραγματικό χρόνο αποθέματα και κινήσεις όσων ειδών έχουν χαρακτηριστεί ως παρακολουθούμενα από την Ελληνική Πολιτεία και κυρίως γιατί;

Τελικά υπάρχει το φαινόμενο της «σκούπας» φαρμάκων για εξαγωγή ή όχι; Αν υπάρχει ποιοι είναι οι πωλητές-προμηθευτές του παράνομου εξαγωγικού καναλιού;
Παρεμπιπτόντως ας συμφωνήσουμε σε κάτι ακόμα. Οι υπόλογοι (και υπόδικοι συμπληρώνουμε εμείς) δεν μπορούν να γίνονται τιμητές», καταλήγουν οι Φαρμακαποθηκάριοι.

Πηγή: oloygeia.gr