Ελπίδες για έγκριση νέων ενισχυμένων εμβολίων κατά της Covid -19 τον Σεπτέμβριο

Νέα ενισχυμένα και εγκεκριμένα εμβόλια για την μάχη κόντρα στις μεταλλάξεις της νόσου Covid -19 όπως είναι η Όμικρον θα υπάρχουν λογικά μέχρι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με όσα ελπίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ). Τι δήλωσε ο  Marco Cavaleri, επικεφαλής της στρατηγικής για τα εμβόλια του EMA.

«Η προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα νέα εμβόλια που αναμένεται να ανταποκρίνονται ακόμα καλύτερα στη μάχη κόντρα στις μεταλλάξεις θα είναι έτοιμα για τις νέες καμπάνιες ανοσοποίησης που θα ξεκινήσουν στην Ευρώπη το φθινόπωρο» δήλωσε ο Marco Cavaleri, (Μάρκο Καβαλιέρι).

Τα εμβόλια mRNA, που κατασκευάστηκαν από την Pfizer-BioNTech και τη Moderna, έχουν το πλεονέκτημα χάρη στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους να ερευνήσουν αν ένα εμβόλιο που στοχεύει δύο αντί για μια παραλλαγή του κορονοϊού μπορεί να είναι ακόμα πιο ισχυρό ή όχι. «Τα αποτελέσματα των δοκιμών αναμένονται μέσα στους επόμενους δύο μήνες», δήλωσε ο ίδιος αναφέρει το Reuters.

Η Moderna αναπτύσσει μια αναμνηστική δόση που στοχεύει και κατά της Όμικρον όπως και κατά του «κύριου» αρχικού στελέχους του κορονοϊού και τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα από τις δοκιμές που πραγματοποιεί η εταιρεία αναμένονται τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα, στα τέλη του Μάρτη οι «σύμμαχοι» στον κορονοϊό BioNTech και Pfizer άρχισαν να διευρύνουν το αρχικό δοκιμαστικό τους πρόγραμμα που είχε ως προτεραιότητα μια αναμνηστική δόση που στοχεύει μόνο κατά της Όμικρον και άρχισαν να παρασκευάζουν ένα «σωτήριο τσίμπημα» το οποίο είναι κατάλληλο και για το κύριο στέλεχος του κορονοϊού.

Περίπου οι μισοί ευρωπαίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και έχουν κάνει και την αναμνηστική δόση, ενώ παράλληλα το 15% από αυτούς που είναι άνω των 18 ετών δεν έχουν κάνει ούτε μια δόση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μάρκο Καβαλιέρι.

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο συνολικός απολογισμός των θανάτων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την πανδημία της Covid-19 ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου 2020 και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 είναι περίπου 14,9 εκατομμύρια νεκροί (13,3 έως 16,6 εκατομμύρια)», αναφέρει η ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού