Ελπίδες για τον καρκίνο: Βρήκαν πώς να αποτρέψουν το 70% των θανάτων

Ο ειδικός που ανακάλυψε τη θεραπεία η οποία σταματά το 70% των θανάτων από καρκίνο δεν τελείωσε ποτέ τη σχολή της ιατρικής. Μέσα σε ένα εργαστήριο στο Παρίσι, ο Raphaël Rodriguez ηγείται μιας έρευνας ενάντια στη μεταστατική νόσο. Οι ανακαλύψεις του ανοίγουν νέους δρόμους για θεραπείες που θα μπορούσαν να σταματήσουν την εξάπλωση του καρκίνου — και να αλλάξουν το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών.

Χημικός ανακαλύπτει θεραπεία που αποτρέπει το 70% των θανάτων από μεταστατικό καρκίνο

Πρωτοποριακές ανακαλύψεις διαμορφώνουν το μέλλον της αντικαρκινικής θεραπείας, στο Institut Curie στο Παρίσι. Στο επίκεντρο αυτής της επανάστασης βρίσκεται ο Raphaël Rodriguez — ένας ειδικός που έχει την ειδικότητα του χημικού και όχι αυτή του γιατρού — και είναι πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλον στο να σταματήσει τη θανατηφόρα εξάπλωση του καρκίνου. Η έρευνά του για το πώς ορισμένα ανοσοκύτταρα βοηθούν τους όγκους να εξαπλωθούν, οδήγησε στη δημιουργία ενός ισχυρού νέου μορίου, προσφέροντας ελπίδα ενάντια στη μετάσταση — την αιτία ~7 στους 10 θανάτους από καρκίνο.

Νέες θεραπείες προσφέρουν ελπίδα ενάντια στην επιθετική μορφή της νόσου

Σύμφωνα με επιστημονική δημοσίευση του 2024 με τίτλο «An Unconventional Case Study of Neoadjuvant Oncolytic Virotherapy for Recurrent Breast Cancer», μία 50χρονη επιστήμονας με επιθετικό καρκίνο του μαστού αυτοθεραπεύτηκε εγχύοντας δύο είδη εξασθενημένων ιών απευθείας στον όγκο της. Ο όγκος συρρικνώθηκε αρκετά ώστε να αφαιρεθεί με μια απλή επέμβαση, και οι εξετάσεις έδειξαν ότι το ανοσοποιητικό της σύστημα αντέδρασε έντονα στη θεραπεία — γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτού του τύπου η ιοθεραπεία ίσως βοηθήσει και άλλους ασθενείς πριν από την εγχείρηση.

Ταυτόχρονα, μια άλλη νέα θεραπεία με το όνομα Supformin (γνωστή και ως LCC-12) δείχνει υποσχόμενη δράση στο εργαστήριο. Δημιουργήθηκε από τον Dr. Raphaël Rodriguez και βασίζεται σε φάρμακο για τον διαβήτη, αλλά τροποποιήθηκε ώστε να στοχεύει τον χαλκό μέσα στα κύτταρα. Αναστέλλοντας συγκεκριμένες επιβλαβείς αντιδράσεις, η Supformin βοήθησε στη μείωση της φλεγμονής και στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του καρκίνου σε ποντίκια. Επειδή δρα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, ίσως μπορέσει επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία νοσημάτων που σχετίζονται με υπερβολική ποσότητα χαλκού στο σώμα, όπως η νόσος Wilson.

Ανοσοποιητικό: Το κλειδί της μετάστασης ίσως κρύβεται πίσω από τα κύτταρα άμυνας του οργανισμού

Η έρευνα του Rodriguez επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωστά ως μακροφάγα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτά τα κύτταρα βοηθούν στην προστασία του οργανισμού με το να επιτίθονται σε επιβλαβείς εισβολείς. Όμως, παρουσία καρκίνου, ορισμένα μακροφάγα υφίστανται μια μεταμόρφωση. Σύμφωνα με τον Rodriguez, αρχίζουν να «υιοθετούν ένα πρόγραμμα που βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να μετακινηθούν και να εισβάλλουν σε νέους ιστούς», ουσιαστικά γίνονται συνεργοί στην εξάπλωση του καρκίνου.

Αυτή η μεταμόρφωση δεν είναι μόνο συμπεριφορική, αλλά και μεταβολική. Η ομάδα ανακάλυψε ότι αυτά τα μακροφάγα που υποστηρίζουν τον όγκο αλλάζουν τις εσωτερικές τους διεργασίες με τρόπο που ενισχύει την πρόοδο του καρκίνου. Αυτή η γνώση επέτρεψε στον Rodriguez και τους συνεργάτες του να σχεδιάσουν ένα μόριο που μπορεί να παρέμβει σε αυτόν τον συγκεκριμένο μεταβολικό διακόπτη. Στοχεύοντας αυτά τα αποσταθεροποιημένα μακροφάγα, το μόριο δρα για να αναστρέψει τον ρόλο τους στη μετάσταση, χωρίς να βλάπτει άλλα υγιή ανοσοκύτταρα.

Ένας νέος δρόμος στη θεραπεία του καρκίνου

Ο Rodriguez ανέπτυξε αυτό το μόριο σε συνεργασία με ερευνητές από πολλούς επιστημονικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της χημείας, της κυτταρικής βιολογίας και της ανοσολογίας. Προκλινικές δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι το μόριο δεν εμποδίζει μόνο τη μεταμόρφωση των μακροφάγων αλλά και επιβραδύνει την ανάπτυξη μεταστατικών όγκων. Αυτή η πολυεπίπεδη προσέγγιση ανοίγει έναν δρόμο προς θεραπείες που δεν πολεμούν μόνο τον αρχικό όγκο αλλά σταματούν εντελώς την εξάπλωση του καρκίνου.

Οι επιπτώσεις αυτής της δουλειάς έχουν προσελκύσει την προσοχή μεγάλων φαρμακευτικών ομίλων και ερευνητικών ιδρυμάτων παγκοσμίως. Ο Rodriguez προετοιμάζεται τώρα για το επόμενο στάδιο: να φέρει αυτό το μόριο σε κλινικές δοκιμές. Αν και αυτή η διαδικασία είναι μακρά και περίπλοκη, τα αποτελέσματά του έχουν ήδη δημιουργήσει σημαντικό ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα. Η δουλειά του παρακολουθείται στενά, ειδικά καθώς η μάχη ενάντια στη μετάσταση παραμένει μία από τις πιο επείγουσες προκλήσεις στην ογκολογία.

Από το εργαστήριό του στο Institut Curie, ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά κέντρα για την έρευνα κατά του καρκίνου, ο Rodriguez συνεχίζει να τελειοποιεί την προσέγγισή του. Εργάζεται δίπλα σε μια διεπιστημονική ομάδα αποφασισμένη να αλλάξει την πορεία ενός από τα πιο θανατηφόρα χαρακτηριστικά του καρκίνου.

Πηγές: Daily GalaxyUniversity of BathNaturePMCMDPI