ΕΜΑ: Αξιολογεί το κινεζικό εμβόλιο Sinovac κατά του κορωνοϊού

Ο ΕΜΑ ξεκινάει την αξιολόγηση του κινεζικού εμβολίου Sinovac, αν και ακόμη δεν έχει κατατεθεί στον ΕΜΑ αίτηση για την έγκριση του εμβολίου, η κυλιόμενη αξιολόγηση είναι το πρώτο βήμα για πιθανή χρήση του στην ΕΕ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η απόφαση για την έναρξη της κυλιόμενης αξιολόγησης βασίστηκε σε «προκαταρκτικά αποτελέσματα» από εργαστηριακές μελέτες και σε κλινικές δοκιμές, τα οποία δείχνουν ότι το εμβόλιο παράγει αντισώματα κατά του κορoνοϊού και προστατεύει από την Covid-19.

Ο Οργανισμός σημειώνει επίσης ότι οι ειδικοί του «θα αξιολογήσουν τα δεδομένα μόλις θα είναι διαθέσιμα για να αποφασίσουν εάν τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων» του εμβολίου. Η κυλιόμενη αξιολόγηση θα συνεχιστεί έως ότου «υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για μια επίσημη αίτηση άδειας κυκλοφορίας» δήλωσε ο ΕΜΑ, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να προβλέψει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Το εμβόλιο Sinovac έχει δείξει αποτελεσματικότητα από 50% έως 90%, σε διάφορες μελέτες. Πέρα από την Κίνα, χρησιμοποιείται στην Ινδονησία, τη Βραζιλία και την Τουρκία, μεταξύ άλλων χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι τρία ακόμα εμβόλια βρίσκονται υπό κυλιόμενη αξιολόγηση από τον EMA: το γερμανικό εμβόλιο της CureVac (τεχνολογίας mRNA), το εμβόλιο της αμερικανικής Novavax και το ρωσικό Sputnik V.