ΕΜΑ: «Πράσινο φως» για έξι δόσεις ανά φιαλίδιο εμβολίου

Μέχρι τώρα η οδηγία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ήταν για πέντε δόσεις από κάθε φιαλίδιο, εάν οι δόσεις γίνουν έξι πόσο θα αυξηθούν οι δυνατότητες εμβολιασμού; Ποια ερωτήματα γεννώνται;

Ο EMA συνιστά τη χρήση μίας επιπλέον δόσης ανά φιαλίδιο του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19.

Ειδικότερα, συνιστά να γίνονται έξι αντί πέντε δόσεων ανά φιαλίδιο, κίνηση που ισοδυναμεί με αύξηση κατά 20% των δυνατοτήτων εμβολιασμού, κάτι που γεννά ελπίδες για την πιο άμεση και αποτελεσματική εξάπλωση της θανατηφόρας νόσου.

Σύμφωνα με την επίσημη οδηγία:

«Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του EMA συνιστά την επικαιροποίηση των πληροφοριών για το προϊόν Comirnaty για να διευκρινίσει ότι κάθε φιαλίδιο περιέχει έξι δόσεις του εμβολίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Ελπιδοφόρα μηνύματα μετά και την ανακοίνωση του ΕΜΑ για αύξηση των δόσεων του εμβολίου κατά του Covid-19

Ο Οργανισμός προειδοποιεί ωστόσο ότι «αν χρησιμοποιούνται οι συνηθισμένες σύριγγες και βελόνες, είναι πιθανόν να μην υπάρχει αρκετό εμβόλιο για να εξαχθεί μία έκτη δόση».

Προειδοποιεί επίσης ότι αν μία πλήρης δόσης 0,3 millilitre δεν είναι διαθέσιμη στο φιαλίδιο μετά την πέμπτη δόση, «ο επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να πετάει το φιαλίδιο και το περιεχόμενό του».

Δεν πρέπει να αναμειγνύονται τα υπόλοιπα «πολλών φιαλιδίων για να προκύψει μία πλήρης δόση», τονίζεται στην ανακοίνωση.