Εμβολιασμοί: Από Μεγάλη Τετάρτη για τους 30-39

Από τη Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για προγραμματισμό ραντεβούκαι για την ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών(1,36 εκατ. άτομα) και από Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν οι εμβολιασμοί αυτής της ομάδας.

«Όσοι κλείνουν ραντεβού θα εμβολιάζονται άμεσα», σημείωσε ο κ. Κικίλιας και ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα θα εμβολιάζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς υπήρχαν ελεύθερα ραντεβού για το συνγκεκριμένο σκεύασμα. Αναφορικά με το ερώτημα γιατί προηγήθηκε η ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών και δεν άνοιξε ενιαία η κατηγορία 30-49 ετών, κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι οι νεότεροι απέχουν χρονικά περισσότερο από την εμβολιαστική θωράκιση, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Με την τροποποίηση αυτή τους δίνεται πλέον ένα κίνητρο να εμβολιαστούν νωρίτερα με κενά ραντεβού που υπάρχουν διαθέσιμα. 

«Μετά την ηλικιακή αυτή ομάδα θα ακολουθήσουν σύντομα και οι κατηγορίες 40-44 (800.000 άτομα) και 45-49 χρόνων (810.000 άτομα)», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας, κ. Θεμιστοκλέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ραντεβού για τις δύο αυτές ηλικιακές ομάδες θα ανοίξουν το αργότερο έως τη Μεγάλη Παρασκευή με δυνατότητα εμβολιασμού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. 

Από τις 5 Μαΐου μπαίνει στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και το εμβόλιο της Johnson & Johnson μετά το «πράσινο φως» που πήρε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ως προς την ασφάλεια του. Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 33.600 εμβόλια του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού, από το σύνολο των 1,35 εκατ. δόσεων που της αναλογούν από την ευρωπαϊκή συμφωνία για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου.