Εμβολιασμοί: Πότε ξεκινούν τα εμβόλια στους 40αρηδες – Το χρονοδιάγραμμα

Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζεται το πρόγραμμα των εμβολιασμών για την ολοκλήρωση του σχεδίου «Ελευθερία», καθώς το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να ξεκινήσει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και τους εμβολιασμούς στην ομάδα 40-49 ετών πέρα από την ομάδα των 30-39 ετών.

Σημειώνεται ότι κατα την χθεσινή ενημέρωση το υπουργείο Υγείας δια του Βασίλη Κικίλια και του Μάριου Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε ότι τη Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους 30-39 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται πλατφόρμα και για τους 40-49 ετών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η πλατφόρμα γίνεται προσπάθεια να ανοίξει την Μεγάλη Παρασκευή.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες η ομάδα αυτή θα εμβολιάζεται με όλα τα διάθεσιμα εμβόλια στην Ελλάδα.

Προηγήθηκε το άνοιγμα της πλατφόρμας για ραντεβού στις ηλικίες 55 έως 59 (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί) την Τετάρτη και θα ακολουθήσει το Σάββατο η πλατφόρμαγια ραντεβού στις ηλικίες 50 έως 59 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί 2.645.000 εμβολιασμοί «εκ των οποίων 1.870.000 είναι συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ένα ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού 17,8%, και 775.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 7,4%».

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι τη Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού για την ομάδα 30-39 ετών καθώς, όπως εξήγησε, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, υπάρχει απόθεμα στα εμβόλια της AstraZeneca.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια οι εμβολιασμοίαυτής της ομάδας θα ξεκινήσουν, μάλιστα, την αμέσως επόμενη ημέρα, τη Μεγάλη Τετάρτη.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι στις27 Απρίλιου θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις ηλικίες 40-44, ενώ θα ακολουθήσουν -με νεότερη ανακοίνωση που θα υπάρξει- οι ηλικίες 45-49.

Ταυτόχρονα το επόμενο διάστημα οι εμβολιασμοί θα επεκταθούν μέχρι και τις 22:00 το βράδυ ενώ θα εφαρμοστεί και η επταήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων.

Όσον αφορά τα ποσοστά συμμετοχήςστους εμβολιασμούς ανά ηλικιακή κατηγορία:

  • Στους πολίτες άνω των 85 ετών, το 61% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 65,7% αν συνυπολογίσουμε και αυτούς που ήδη έχουν κλεισμένο ραντεβού.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 80-84, το 61% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 66% με αυτούς που έχουν κλείσει ραντεβού.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 75-79, έχει εμβολιαστεί με μία δόση το 68% και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 77% με αυτούς που έχουν κλείσει ραντεβού.
  • Στην ομάδα 70-74 το 50% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και αναμένεται να εμβολιαστεί το 70,57% σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 65-69, το 27% έχει εμβολιαστεί με μια δόση – είναι από τις τελευταίες ηλικιακές ομάδες που έχουμε ανοίξει – και 68,5% έχει εμβολιαστεί ή έχει προγραμματισμένο ραντεβού.
  • Στην ομάδα 60-64, το 51% έχει εμβολιαστεί και το 60% έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού.