Εμβόλια: Σώζουν 5 εκατομμύρια ζωές ετησίως – Απαραίτητα και για τους ενήλικες
Τα ηλικιακά νεότερα άτομα δεν έχουν ζήσει επιδημίες σοβαρών ασθενειών που τους είναι άγνωστες, καθώς έχουν σχεδόν εξαλειφθεί λόγω του εμβολιασμού. Τα εμβόλια σώζουν περίπου 4 με 5 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ 2001 και 2020, εκτιμάται ότι ο εμβολιασμός απέτρεψε περίπου 20 εκατομμύρια θανάτους, 500 εκατομμύρια διαγνώσεις ασθενειών και 9 εκατομμύρια περιπτώσεις μακροχρόνιας αναπηρίας παγκοσμίως.
Και, όμως, τα συστήματα Υγείας δεν δαπανούν μεγάλο ποσοστό του προϋπολογισμού τους για ανοσοποίηση, ενώ δεν δίνεται, όπως φαίνεται, η απαραίτητη σημασία στον εμβολιασμό των ενηλίκων. Με δεδομένο ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός γηράσκει διαρκώς, πρόκειται για μία ανάγκη που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως το 2050, περίπου 2,1 δισεκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι άνω των 60 ετών.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η εταιρεία GSK την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού, με τίτλο «Απελευθερώνοντας τη δύναμη της πρόληψης: Καθιστώντας την ανοσοποίηση ενηλίκων ως πρότυπο περίθαλψης σε έναν κόσμο που γηράσκει», 20 εμβόλια πραγματοποιούνται στον 1ο χρόνο ζωής των παιδιών. Υπάρχει, όμως, τόσο στενή εμβολιαστική φροντίδα και για τους μεγαλύτερους, οι οποίοι διατρέχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο να αποβιώσουν από ασθένειες που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό;
Χαρακτηριστικά, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), οδηγεί σε επανεισαγωγή στο νοσοκομείο το 26,6% των ηλικιωμένων 65-74 ετών που θα μολυνθούν. Παράλληλα, καταγράφεται ποσοστό θνητότητας σχεδόν 33% εντός ενός έτους από την εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Την ίδια στιγμή, μια μελέτη στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι, ετησίως, περίπου 500.000 περιπτώσεις πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας οδηγούν σε 200.000 νοσηλείες, 19.200 θανάτους και κοστίζουν περίπου 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ υγειονομικής περίθαλψης. Τα νούμερα αυτά θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά με τον εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκοκκου.
Παράλληλα, ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης μπορεί να σώσει μεταξύ 248 και 332 εκατομμυρίων ευρώ σε δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη με την αποφυγή νοσηλειών και επισκέψεις σε γενικό γιατρό.
Δαπανώνται λίγα χρήματα για εμβολιασμό
Παρά τα αποδεδειγμένα οφέλη του εμβολιασμού, όμως, που επεκτείνονται πέρα από την πρόληψη της οξείας νόσου, η ανοσοποίηση δεν αποτελεί προτεραιότητα της κρατικής χρηματοδότησης. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην ίδια εκδήλωση, το 77% των χωρών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου δαπανούν λιγότερο από 0,5% του προϋπολογισμού τους για εμβολιασμό.
Τα διαθέσιμα εμβόλια είναι σε θέση να προστατεύσουν τον πληθυσμό για έως και 20 μολυσματικές ασθένειες. Ωστόσο, ο αριθμός των εμβολίων που αποζημιώνουν τα κράτη-μέλη μπορεί να διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Συγκεκριμένα, κυμαίνονται από 17 σε ορισμένες χώρες σε μόλις 8 σε άλλες.
Σε ολόκληρη την ΕΕ, υπάρχουν περισσότερα συνιστώμενα και δημόσια χρηματοδοτούμενα εμβόλια για παιδιά από ό,τι για τους ενήλικες. Η Ιταλία προηγείται, με 17 εμβόλια που χρηματοδοτούνται από το κράτος για τα παιδιά. Αντίθετα, Γαλλία και η Ισπανία έχουν το πιο εξαντλητικό πρόγραμμα για τους ενήλικες, με 13 εμβόλια τα οποία αποζημιώνονται από το δημόσιο.