Εμβόλιο AstraZeneca: Αναποτελεσματικό για τους άνω των 65 λένε οι Γερμανοί

Αναποτελεσματικό θεωρούν το εμβόλιο AstraZeneca τα γερμανικά μέσα για τους άνω των 65 χρόνων προκαλώντας ανησυχία στους πολίτες.

Τα γερμανικά μέσα Handelsblatt και Bild δημοσίευσαν ότι το εμβόλιο του κορωνοϊού που ανέπτυξαν οι AstraZeneca και πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει αποτελεσματικότητα 8% ή μικρότερη του 10% στα άτομα άνω των 65 ετών.

Η εταιρία ωστόσο διέψευσε τα δημοσιεύματα. Από την άλλη πλευρά οι Γερμανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για χρήση από άτομα άνω των 65 ετών.

Η AstraZeneca την Παρασκευή ενημέρωσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα μπορέσει να εκτελέσει τις συμφωνημένες παραγγελίες μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Η AstraZeneca στην απάντησή της στις δύο γερμανικές εφημερίδες επικαλείται την απόφαση της βρετανικής επιτροπής για τον εμβολιασμό, η οποία έδωσε το «πράσινο φως» για εμβολιασμό και των άνω των 65.

Η εταιρεία υποστηρίζει, επίσης, ότι τεστ αίματος σε ηλικιωμένους που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές έδειξαν ισχυρή απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος μετά τον εμβολιασμό.